Stäng menyn

Så gör du örtsalt på hemodlade örter

Glöm inte att skörda örter du odlar i trädgården! Gör eget örtsalt och använd i matlagningen. Här visar jag hur du gör.

Hemgjort örtsalt kan bestå av örter och grönsaker som finns i trädgården. Mitt salt innehåller mycket oregano.

 

Sommaren är en fin tid att fylla på förrådet av hemgjort örtsalt. I min familj uppskattas det hemgjorda smakrika saltet stort. Det är mycket godare än köpta varianter, dessutom otroligt prisvärt, lätt att göra mycket av och kul att variera i olika smaker.

 

Tips: Köp sättvitlök från Skillnadens och odla egen vitlök

 

Jag odlar örter och lökväxter i köksträdgården som skördas och används till örtsalt. Om det finns grönsaker över används dessa också. Örtsaltet kan kombineras på olika sätt och få smaker som passar till olika rätter. Jag gör gärna salt med rejäl vitlökssmak (köp gärna sättvitlök till odlingen i länken ovan), chilisalt och salt med citron- och fänkålssmak som passar så fint till fisk. Alla örter och grönsaker växer i min odling och skördas regelbundet under sommaren.

På vintern odlar jag gärna örter inomhus i kruka och kan skörda blad därifrån till både örtblandningar, salt och att använda färska i matlagning.

 

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

Foto: Sara Bäckmo

 

Skörda örter och grönsaker

Jag följer inga recept när jag gör örtsalt utan använder det som finns att skörda för tillfället. I den bästa av världar görs skörden en dag när det är torrt ute, men helt ärligt spelar det inte så stor roll. Örter som odlas på friland behöver ofta sköljas ordentligt eftersom de har en del jord på bladen. Jag skördar när jag kan och är nöjd så.

Vid skörden klipper jag av örterna med stjälken kvar. Jag använder också blast från vissa grönsaker och ibland färska grönsaker. Allt efter smak, tycke och tillgång.

I den här omgången salt har jag använt:

- basilika
- selleristjälkar
- oregano
- purjolök
- vitlök
- persilja
- timjan

Örterna sköljs (om de är jordiga) och hackas grovt. Stjälkar på örter behöver inte tas bort utan hackas tillsammans med bladen.

 

Jag går en runda och skördar rejält av det som finns och som blir gott i örtsalt.

Det flesta kryddor som odlas utomhus behöver sköljas, då de är täckta av jord lite här och var.

Örterna grovhackas och läggs på en torkolla.

Också stjälkarna kan torkas, de silas bort senare. Det gör arbetet snabbare än då bladen först separeras från stjälkarna.

 

Vitlök kan krossas och hackas grovt innan den torkas i torkapparat. Det går fint att mixa till pulver sedan.

 

Torka örter i torkapparat

Örterna behöver torka för att användas i salt. Enklast och snabbast går det med en så kallad torkapparat/mattork, ämnad för mat, svamp och bär. Det finns många olika varianter. Jag har en rejäl torkapparat med nio torkollor och möjlighet att justera både temperatur och torktid. Det är en av mina mest användbara och uppskattade köksmaskiner!

Jag lägger örterna på torkollorna, sätter maskinen på 50 grader (122 grader Fahrenheight) och kör igång. Efter 5-7 timmar är örterna knastertorra och redo för nästa steg.

 

Tips: Läs mina recept om salt av grönsaker och örter

 

Torka örter i rumstemperatur

Om du inte har en torkmaskin kan du breda ut de hackade örterna på ett nät eller lägga i en torkställning. Jag har en gammal fönsterbåge klädd med tyllnät upphissad i vardagsrumstaket, där jag brukar lägga blad och stjälkar som blivit över.

Det går också bra att torka örterna hängandes i knippen i rumstemperatur.

I rumstemperatur torkar örterna långsammare och minsta lilla fukt i rummet gör att det tar längre tid. Var noga med att örterna torkar ordentligt innan du använder dem. Om växterna fortfarande är fuktiga försämras hållbarheten på det färdiga örtsaltet.

 

Min mattork är av märket Excalibur. Den har nio stora torkollor och ställbar temperatur och tid.

 

Det tar några timmar för örter att torka i min torkapparat, betydligt snabbare och bättre resultat än att torka i rumstemperatur.

Vitlöken behöver torka två-tre timmar längre än kryddorna för att bli knastertorr.

 

Mixa och blanda

När örterna är helt snustorra trycker jag ner dem i ett bra kärl och mixar dem till fint pulver med hjälp av en stavmixer. En hög glasburk brukar vara bra. Det dammar inte lika mycket om jag mixar i en burk eller en tillbringare, som om man använder en bunke med vidare öppning.

Pulvret som bildas kan med fördel silas genom en finmaskig kökssil. Då separeras eventuella grova stjälkdelar bort.

Örtblandningen kan sparas precis som den är, eller blandas med ett salt som du gillar; finkornigt salt, havssalt eller flingsalt.

Mixade torkade örter utan salt är en väldigt fin ersättning till vanlig grönsaksbuljong. Spara i tätslutande burk - det håller länge.

 

Läs mer: Gör grönsakspulver av resterna

 

De mixade örterna blandas med salt i önskad mängd, sedan är örtsaltet klart.

 

Det färdiga saltet är smakrikt, med stort innehåll av hemodlade örter. Gott på mat, grönsaker, i matlagning och på popcorn!

 

Innehåll i köpt örtsalt är ofta till största delen salt. Ett vanligt märke innehåller till exempel hela 94% salt och bara 6 % kryddor. Lite löjligt. Det blir ett extremt dyrt salt. När vi gör örtsalt hemma kan vi variera innehållet helt efter tycke och smak. Jag använder gärna ganska lite salt och låter örterna ta mer plats. Eftersom jag är en salt-älskare blir det hemgjorda örtsaltet ett sätt att också dra ner på saltet - det smakar ju mycket mer när jag har kryddor i.

 

Köp sättvitlök från Skillnadens här!

 

Till nästa års odling tipsar jag om att du kan odla vitlök och använda i ditt örtsalt. Vitlök kan torkas på samma sätt som örterna, det tar bara längre tid. Det går extra snabbt att torka vitlök i torkapparat om de skivats tunt. Vitlök odlas från sättlök som sätts i jorden på hösten. Köp gärna certifierat utsäde av vitlök från Skillnadens genom länken ovan.

Lycka till med ditt smakrika salt,
hälsar Sara Bäckmo

 

 

 

 

23. juli 2024