Stäng menyn

Så fixar jag avhärdningen

Inför vårsäsongen återkommer en fråga ofta i mina kanaler: Hur gör du när du avhärdar dina plantor? Läs ett utdrag ur min artikel om att avhärda växter.

Massa plantor skyddas av en stor fiberduk och en katt smyger försiktigt bredvid.

En stor mängd grönsaker och sommarblommor inväntar varmare temperaturer i tunnelväxthuset.

 

Har du läst min långa artikel här på sajten om hur jag vänjer mina plantor vid utomhusklimatet? En utförlig artikel full med tips. Här är ett utdrag ur artikeln:

 

"Frågan som alla ställer sig nu är hur jag gör med avhärdningen. Begreppet avhärda används för att beskriva proceduren med att under en tid väja plantor vid utomhusliv, efter att de såtts och vuxit en tid på en mer skyddad plats. Ofta inomhus i rumstemperatur eller i ett växthus. Växten ska vänja sig vid andra temperaturer, annat ljus och påfrestningar i form av nederbörd och vind.

Frågan är mycket rimlig, för den som lärt sig att alla plantor ska bäras in och ut under en till två veckor och sedan ser hur jag fyllt alla mina utrymmen inne med oändliga sådder.

Svaret är nej, jag skulle aldrig klara av att göra det jobbet.

 

Gröna frodiga plantor står under fiberduk tillsammans.

 

Den tidigaste utflytten
Min avhärdning sker vid tre tillfällen och för tre typer av växter. Egentligen är det inte fråga om en regelrätt avhärdning, snarare en bestämd odlare som pekar med hela handen och säger till sina växter ”Fixa det!”. När jag väl burit ut växter är det ytterst sällan jag bär dem tillbaka in. De allra flesta plantor passerar ett av tunnelväxthusen på sin väg ut i trädgården. Då ställer jag dem i backar eller på brickor som är lätta att skydda på olika vis.

Den första utflytten görs i mars. Då är det de stackars kålplantorna från januari-sådden som flyttas ut. Det handlar om 4-8 plantor med snabbväxande kål, savoykål ’Vorbote 3’ samt en spetskål. Dessa plantor har vuxit inomhus i rumstemperatur och jag har pjåskat med dem så mycket jag kan. Från tvättstugan bär jag sedan ut dem direkt ut i tunnelväxthuset och planterar dem i kall jord på en gång. Nätterna både utomhus och i tunnelväxhtuset kan vara kalla, någon gång till och med minusgrader. Första dagen är det bra om kålen skyddas av en fiberduk, så också på nätterna förstås. Är det riktigt kallt viks duken dubbel för att ge ett extra bra skydd. Ett tips är att fiberduken skyddar bäst om den ligger rakt över plantorna, det är att föredra på natten. På dagen är det fint att bygga som ett litet tält över plantorna där duken inte ligger rakt på bladen. Då blir det luftigt och fint."

 

Läs hela artikeln här: Härda, avhärda och uthärda

 

Hoppas du har glädje av att läsa om mitt sätt att hantera avhärdningen med.
/Sara Bäckmo

 

10. april 2018