Stäng menyn

Så blommor inomhus

Det är närmast en konst att så blommor inomhus. Vad ska du tänka på? Här kan du läsa en introduktion om krukor, växtbelysning, jord och lite annat du behöver ha koll på för att lyckas.

Sara häller stora fröer i en påse i handen.

Klockranka är en av mina favoriter som behöver sås inomhus tidigt på året för att hinna blomma. Foto: Ida Sjöö.

 

Många sommarblommor kan sås direkt i landet senare på våren. Men om du vill ha tidig blomning och kunna njuta av fler sorters blommor är det en god idé att så några av dem inomhus redan under vintern och tidiga våren. Det finns många trix för att odla fram bra plantor inomhus och det kan behövas. Det är nämligen inte så lätt.

 

Läs mer: Såkalender för sommarblommor - januari & februari

 

Byttor med jord och fröpåsar

Jag förbereder en sådd i växthuset, av de tidigaste sommarblommorna. Foto: Ida Sjöö.

En etikett sätts i ett tråg med jord.

Till inomhusodling är det enklast att använda rejäla byttor av plast, som kan återanvändas. Foto: Ida Sjöö.

 

Växtplatsen

Sådd inomhus i januari-februari kräver en väl planerad odlingsplats. Det är så mörkt i Sverige vid den här tiden att det inte går att odla något inomhus utan att ha växtbelysning. Om du inte odlat med växtbelysning tidigare kan du läsa mer om det i länken nedan. Viktigast att tänka på är att belysningen måste vara nära plantorna, eller sådden. 10-15 cm brukar räcka för våra vanligaste växtbelysningar. Jag råder dig också att köpa särskild växtbelysning istället för att mixtra med hemmabyggen.

 

Läs mer: Tre tips om växtbelysning

 

Sådder under växtbelysning.

Här har jag satt några av mina sådder under en växtbelysning med tre lysrör. Byttorna står på ett uppochnervänt fat för att komma några centimeter längre upp. Foto: Ida Sjöö.

 

Krukor och tråg

Det finns många olika varianter av tråg som kan användas till sådd. Mitt bästa tips är att inte använda stora och djupa krukor till sådd. Använd hellre små och grunda tråg. Plast är det allra bästa att använda, eftersom fukten hålls på bästa sätt i plasttråg och jorden alltså inte torkar ut på samma sätt som den riskerar att göra i till exempel äggkartonger, krukor av tidningspapper och torv. När du blivit en mer van odlare kan du experimentera med dessa, men det är lättast att lyckas med sådden i till exempel en gammal plastask för tomater eller vindruvor. Krukor av papper och torv är bättre att använda senare på våren då sådden kan stå luftigt i växthus och inte ska bo så länge i krukor.

 

Läs mer: Så sommarblommor på vintern - Vintersådd

 

Sådden

De flesta fröer gror fint i vanlig planteringsjord eller kompostjord från trädgården. Om du känner dig osäker på vad som blir bra kan du också köpa såjord. Den är inte gödslad lika mycket som planteringsjord och är oftast betydligt finare i strukturen. Nackdelen är att du behöver plantera om blommorna kort tid efter att de grott, eftersom jorden inte innehåller den näring blommorna behöver för att utvecklas bra.

Det absolut smidigaste och mest platseffektiva är ett att så flera fröer i samma tråg. I ett stort tråg kan du i vissa fall så en hel fröpåse och få oerhört många plantor på en liten yta. Det kallas för bredsådd. När plantorna kommit upp i storlek säras de från varandra och sätts en och en i enskilda krukor, eller med ett avstånd i en större bytta med flera plantor bredvid varandra.

 

 

Sara fyller jord i en plastbytta.

Jag föredrar att så i tråg av plast. De håller fukten bra. Ungefär två tredjedelar fylls med vanlig planteringsjord. Foto: Ida Sjöö.

 

sara visar en bytta med fröer.

Klockranka bildar stora slingriga plantor så småningom. Jag brukar så flera fröer i en bytta och plantera om ganska snart efter att fröerna grott. Fröerna täcks med lite jord, kanske en halv centimeter. Foto: Ida Sjöö.

 

Värme

Det är också bra om du har tillgång till utrymmen med olika temperaturer. De flesta växter vill gro på en varm plats, men behöver sedan stå något svalare (15-18 grader) för att utvecklas bra. Om växterna står för varmt när de grott och det dessutom är lita halvkasst med ljus kommer plantorna att bli rangliga och klena.

 

Se mer: Så använder du värmematta

 

De flesta har sina sådder inne i bostaden i vanlig rumstemperatur. Om du vill göra det extra varmt för sådden kan du använda ett minidrivhus och ställa byttorna i under din växtbelysning. Det går också att använda värme underifrån som värmer jorden. Till exempel kan du ställa sådden över ett element, på golvvärme eller på en så kallad värmematta under tiden fröerna gror. Se mer i länk ovan om hur du använder en värmematta. Slarva inte med växtbelysningen, den ska helst vara på redan innan fröerna tittat upp över jorden, annars är det risk att plantorna blir rangliga och klena redan från start.

 

LJUSGROENDE

Tänk på att vissa fröer är ljusgroende. De ska inte täckas med jord utan endast lätt tryckas fast på den fuktiga jordytan. Dessa fröer måste ha ljus för att gro och det är en god idé att ställa sådden i ett soligt fönster eller under växtbelysning. Ofta är ljusgroende fröer pyttesmå. Lejongap och vallmo är exempel på ljusgroende sommarblommor.

 

Tre såtråg sätts i varandra och händer trycker till.

Trycka-till-tipset: För att enkelt platta till jorden sätter jag byttorna i varandra och trycker till några gånger. Foto: Ida Sjöö.

 

Vattna

Alla växter som sås inomhus behöver passning i princip varje dag. De behöver nödvändigtvis inte vattnas varje dag, men eftersom olika växter är olika törstiga vet man aldrig när det är dags att ge lite extra kärlek.

När sådden är precis ny är det mest skonsamma att vattna underifrån. Se nedan. På det viset riskerar inte små fröer eller groddar att störas i jorden, när vatten strilar ner ovanifrån. I värsta fall sköljs fröerna iväg på jorden och förlorar fotfästet om du vattnar ovanifrån. När plantorna blivit större kan du vattna försiktigt i krukan.

Lika viktigt som det är att se till att växten inte torkar ut, är det att inte vattna för mycket. När jorden i krukan är genomblöt kan inte rötterna ta upp syre ur jorden på samma sätt som i normalt fuktig jord. Då är det stor risk att plantan försvagas och kanske till och med dör. Det tar lite tid att lära sig vad som är lagom och du får prova dig fram till dess. Bäst är att titta och känna på jorden emellanåt. Den ska lukta gott och inte vara svampig av fukt.

 

UNDERBEVATTNING

Ställ såtråget med jord i ett annat tråg, eller på en bricka, fylld med vatten. Låt jorden suga upp vatten underifrån. Lyft sedan upp tråget och låt stå på en bricka under växtbelysning. Sådden kan göras innan eller efter vattning.

 

En lila pensé under växtbelysning inomhus.

De här fina plantorna av pensé sådde jag i slutet av sommaren och övervintrar svalt inomhus under växtbelysning. Foto: Ida Sjöö.

 

Gödsla

Och så kommer vi då till det stora kapitlet om gödsel. Mitt bästa tips till dig som behöver gödsla inomhusodlade plantor är att skippa all typ av köpt gödsel. Den är onödig! Om du inte är yrkesodlare och behöver tillsätta näring i droppbevattning av praktiska skäl, eller gödsla oerhört mycket, kommer du att klara dig maximalt bra på - kiss. Din egen urin innehåller i stort sett samma näringsämnen som köpt gödsel, men den är gratis, helt utan förpackning och transport och dessutom alltid tillgänglig.

Kissa i en burk eller på en potta. Häll i en PET-flaska (tydligt märkt så att andra i familjen undviker att ta den till annat...) och fyll upp med vatten. Lagom dos inomhus är 1 del kiss och 20 delar vatten. Vattna jorden med en slatt var eller varannan vecka från det att plantorna ser ut att behöva extra näring. Oftast är det då bladen börjar se lite gula ut.

Gödsla inte mycket små plantor, då kan de skadas. Vanlig planteringsjord har vanligtvis näring som räcker i 3-4 veckor. Efter det kan det vara idé att börja gödsla så smått.

 

Läs mer: Tips för att gödsla med kiss inomhus

 

KISS ÄR INTE FARLIGT

Det är inte farligt att gödsla med kiss! Det är endast om du äter mycket starka mediciner eller hormonstörande preparat som du bör vara försiktig. Kiss används som gödsel i svag dos, som inte luktar eller ger smak åt ätbara växter.

 

Hoppas du har nytta av mina tips för att lyckas med sommarblommor som sås inomhus. Mina tidigaste sådder av sommarblommor inne brukar vara klockranka, sommarrudbeckia, dahlia och blomstertobak. Om några veckor kan vi börja fundera på omplantering. Då gör jag gärna ett nytt blogginlägg med tips. Stort lycka till!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

13. januari 2021