Stäng menyn

Så äter barnen svarta vinbären

Nyskördade svarta vinbär.

Nu är svartvinbärsbuskarna skördade. Det gick raskt med ett gäng små medhälpare.

Buskarna är planterade från sticklingar hösten 2012 och har gett bra skörd både i år och förra året. Se gärna klipp om vinbärshäcken nedan.

Våra barn älskar vinbär och snaskar gärna under de veckor de sitter på buskarna. Smaken är utmärkt, men de avskyr skalen. De ligger och skräpar både inne och ute, utsugna på det goda innanmätet. Varken sylt eller färska bär går att få i dem på fil eller grönt. Det är synd eftersom bären är så nyttiga. Dessutom är det billigt tillbehör då vi odlar dem själva.

Såklart har jag en lösning på detta.

Numera rensar jag alla bären och styckfryser. Jag lägger dem alltså på en bricka klädd med bakplåtspapper och skjutsar in i frysen tills de blivit små hårda bär. Då öser jag ner dem i påse eller burk.

När det är dags för sylt till pannkakor eller liknande tar jag fram några deciliter svarta vinbär och till exempel hallon eller jordgubbar. Tinar bären något var för sig och mixar sedan svarta vinbären till en slät smet. Den blandar jag sedan med de andra bären, som tinat, och smakar av med en aning socker.

Till en början trodde barnen det var björnbär de åt. Numera vet de att det är mixade vinbär. Och de älskar det!
/Sara Bäckmo

26. juli 2014