Stäng menyn

Rucola till vårens frukostmackor

 

Som blivande självhushållare vad gäller grönsaker var smörgåsgrönsakerna något jag grunnade mycket på då jag genomförde mitt odlingsexperiment under 2011-2013.

Vi åt mest gurka, tomat och paprika på smörgåsarna innan experimentet och under senvår och försommar finns inget av detta att skörda i köksträdgården.

I vår familj är det viktigt att ha grönsaker på smörgåsarna. Symboliskt. Endast kaviar- och honungsmackor är undantagna. Slöseri kanske en del tycker, eftersom barnen i perioder ändå lägger grönsakerna åt sidan. Men en dag kommer resultatet. Som den dag jag glömde lägga gurka på Ottos leverpastejmacka och han själv påminde mig. Då var han cirka två år. Idag äter han alla grönsaker vi serverar.

Att få ungarna att äta grönsaker på mackorna kräver inga större argument. Det är bara att bestämma sig: I den här familjen äter vi grönt på smörgåsarna. Och så gör vi vuxna så. Då gör barnen det med.

Tänka nytt
Men sommaren 2012 var lite besvärlig. Det var då vi provade oss fram som självförsörjande på grönsaker och jag började fundera på hur katten jag skulle ersätta gurka, tomat och paprika under maj-juli innan skörd av just de grönsakerna börjat ta fart.

Det krävdes lite nytänk. Men sen var det enkelt! Nu har jag en lång rad grönsaker jag odlar tidigt på året för att kunna använda som smörgåsgrönsaker:

Persilja
Dill
Rucola
Trädgårdsportlak
Gräslök
Piplök
Vitlöksblast
Rädisa
Sallat
Sockerärtor
Zucchini
Ringblommor
Krasse

Det finns fler. När det gäller just dessa grönsaker är det i många fall lättare att få barnen att äta dessa vid till exempel frukost, jämfört med stenhårda köpetomater eller importerad gurka. Främsta anledningen kan vara är att barnen själva varit med och plockat frukostgrönsakerna. Medan gröten puttrar går vi ut i ett litet led med varsin korg i lämplig storlek i ena handen och varsin sax i lämplig storlek i den andra. Vi provsmakar och väljer, tillsammans.

Att bestämma sig för att enbart äta egenproducerade grönsaker under en period i livet är en utmaning som är så inspirerande! Utan de åren hade jag aldrig börjat experimentera så mycket som jag gör nu med matkombinationer. Och aldrig hade jag ätit så lyxiga mackor. Vad sägs om hembakt bröd med några skivor chevré toppad med ett berg av rucola och rädisor?

Bilden är från en kallbänk i mitten av oktober. Rucola, tillsammans med en del andra kålsorter, går fint att så sent för att få skörd både tidigt och sent.
/Sara Bäckmo

17. april 2014