Somrig jordgubbstårta med mandelmaräng
Den klassiska jordgubbstårtan med mandelmaräng och en touch av fläder. Given på midsommarbordet och hela sommaren lång.
Ingredienser
- 2,5 dl mandelmjöl
- 4 äggvitor
- 1,5 dl socker
- 5 dl vispgrädde
- 3 msk koncentrerad flädersaft (kan uteslutas)
- jordgubbar till fyllning och garnering
Finns det något somrigare än en jordgubbstårta? Den här svänger man snabbt och lätt ihop en solig sommardag när man känner sig fikasugen. Min variant har en touch av fläder i grädden men det går så klart att utesluta om man vill. Glutenfri dessutom!
Gör så här:
Vispa äggvitor till ett fast skum.
Blanda mandelmjöl och strösocker i en skål.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen tillsammans med äggvitorna.
Smöra två rundlar (ca 20 cm i diameter) på ett bakplåtspapper och bred ut smeten på rundlarna.
Grädda bottnarna gyllenbruna mitt i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.
Låt svalna.
Vispa grädde och fläderblomssaft.
Bred ut grädde och skivade jordgubbar på en botten och lägg sedan på nästa.
Toppa tårtan med grädde och generöst med jordgubbar.
Dekorera gärna med citronmeliss och vackra ätliga blommor som till exempel penséer.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg