Stäng menyn

Godaste grytan på rotsaker

De bästa grönsaksrätterna går att variera i oändlighet. Den här rotsaksgrytan är den läckraste jag ätit och kan innehålla vad som helst i rotväg.

På ett nött träbord står en tallrik med rotsakssoppa, toppad med vit yoghurt, persilja och bönor.
Ingredienser
  • Blandade rotsaker
  • Olivolja
  • Vatten
  • Salt
  • Kummin
  • Yoghurt
  • Citron
  • Persilja

Runt ett enkelt bord i ett värmländskt kök skalade jag som 18-åring rotsaker tillsammans med en kvinna jag mötte när jag lämnat Göteborg för att skapa en närradiostation i lilla Torsby. Grytan fick puttra i en gryta på vedspisen och gav oss enklaste möjliga middag, men kanske den godaste. Nu gör jag den så ofta jag kan och varierar innehållet efter det som står skördeklart i trädgården. En sås av yoghurt och tillbehör i form av sallad och bönor ger en jättegod middag.

Gör så här:
Skala blandade rotsaker i lämplig mängd.
Skär rotsakerna i stora men inte för stora bitar och lägg i en gryta.
Häll på ganska mycket olivolja, kanske en halv deciliter, och vatten. Vattnet ska inte nå över grönsakerna men vara mer än bara en bottenskyla.
Krydda med salt och några ordentliga nypor kummin.
Låt grytan puttra med grytlocket på sniskan tills nästan all vätska kokat in eller bort. Grytan ska vara krämig och lite mosig i konsistensen.

Blanda yoghurt med rivet skal och pressad saft av citron eller lime.

Servera grytan med persilja på toppen, yoghurtsås och grönsaker, gärna bönor för att få in protein i måltiden.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth