Rödbetsbröd
Det här brödet får vacker färg av rivna rödbetor. Grönsaken ger en mild och nästan söt smak till brödet, gott till både frukost och tillbehör till middag.
Cirka 30 frallor
- 50 g jäst
- 5 dl degvätska, till exempel vatten
- 3 dl rågflingor
- 2-3 dl grovt rivna färska rödbetor
- 10-12 dl vetemjöl
- 1 msk salt
Rödbetsbröd går att göra som frallor eller långpannebröd. Det senare är otroligt enkelt eftersom degen inte behöver bearbetas alls. Men visst ser de runda bullarna läckra ut med sin lilarosa färg. Och goda är de också!
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Häll i degvätskan (som kan vara vatten, mjölk eller en blandning av slattar som finns hemma) och rör tills jästen löst sig. Lägg i rödbetor och grovt mjöl och rör vidare.
Baka in vetemjöl tills degen blivit en deg, men fortfarande är kladdig. Arbeta gärna degen tio minuter i maskin, eller så länge du orkar med armkraft. Avsluta med att baka in saltet.
Täck över degen med plast eller bakduk och låt jäsa 45-60 minuter i rumstemperatur.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Dela degen i tre lika stora delar och forma tio frallor från varje deg.
Lägg frallorna på plåtar och strö över frön, kärnor eller flingor.
Täck med bakduk och låt jäsa cirka 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda frallorna i 7-8 minuter och låt svalna på galler.
Rödbetsbrödet är gott att äta ljummet, rykande färskt. Det håller sig också fint färskt en tid och går bra att frysa.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth