Rårörd körsbärssylt
Lycka är att vara självförsörjande på frukt och bär till familjens pannkakssylt. Här är ett enkelt recept på körsbärssylt som går lika bra att göra med såväl färska som frusna körsbär.
Ingredienser
- Körsbär
- Strösocker
- Pannkakor:
- 5 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 liter mjölk
- en nypa salt
Körsbärssylt är magiskt gott och i en rårörd variant behövs inget särskilt syltsocker eller ens mycket vanligt socker för att locka fram en synnerligen god smak. Sylten kan göras på färska bär eller frysta.
Det är lättast att frysa körsbär hela, utan att först kärnas ur. Stora mängder körsbär är lätta att plocka, men de jäser snabbt om de inte kärnas ur i tid. Stoppa dem i frysen i stora påsar och skaka om några gånger under tiden de fryses in, så kan du lätt plocka fram den mängd som behövs till en omgång sylt.
Gör så här:
Sylt:
Kärna ur körsbären och blanda mosa lätt tillsammans med önskad mängd strösocker.
Sylten är mycket god att göra på frysta bär. Kärna ur körsbären innan de fryses, eller halvtina och kärna sedan ur för hand eller med en urkärnare.
Pannkakor:
Vispa äggen lätt och häll i vetemjöl.
Rör i lite av mjölken åt gången så att smeten blir klumpfri och häll sedan i all mjölk och lite salt.
Stek i pannkaksjärn eller stekpanna några minuter på var sida, helst i smör.
Rårörd körsbärssylt är lika god på nybakade scones som till filmjölkslunch eller pannkakor och plättar.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg