Stäng menyn

Rabarbercurd

Sugen på något sötsurt och gott? Gör en curd av rabarber. Passar utmärkt på både ostbrickan, buffén eller som fyllning i din favoritkaka.

Smörig, rosa rabarbercurd i ett vackert glas.
Ingredienser
  • 1 rågad liter skivad rabarber
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g smör

Jag använder rabarber hela sommaren och skördar gärna mycket och ofta, så att det kommer nya, spröda stänglarna. Rabarbercurd passar strålande som lyxigt pålägg eller som fyllning i kakor och tårtor och är mycket praktiskt eftersom den går att frysa. Hemmagjord curd är också en mycket uppskattad gå-bort-present!

Gör så här:
Koka rabarbern tillsammans med vatten tills rabarbern blivit mjuk och pressa sedan genom en finmaskig kökssil. Purén som bildas blandas med ägg och socker i en kastrull och värms, utan att koka, tills den tjocknar. Rör i smör och häll upp i en burk.

Rabarbercurd kan frysas och användas senare. Var dock försiktig med att göra dubbel sats, ibland blir proportionerna tokiga och svåra att parera med precis rätt temperatur i kastrullen för att få fin konsistens.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Smörig, rosa rabarbercurd i ett vackert glas.