Mellanmålsbröd med rabarber och kardemumma
Överraska ungarna med festliga brödpinnar som smakar sött av rabarber! En så himla bra idé som funkar både till vardagsmellis och sött snacks.
Ingredienser
- 40 st
- 50 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- ca 13 dl vetemjöl
- 1-2 tsk stött kardemumma
- 4 dl finhackad rabarber
- 2 msk socker
- 2 tsk salt
Det här brödet är sött och passar mycket bra till mellanmålsfika. Pinnarna kan göras lite matigare med färskost till eller sötare med till exempel en söt kompott.
Jag skördar faktiskt rabarber hela sommaren. Det gör också att det fortsätter komma mindre och spröda stjälkar under lång tid. När plantan ser trött ut pausar jag eller låter den vila till nästa våren.
Gör så här:
Skär rabarbern i tunna skivor och blanda med lite socker i en skål.
Strö över krossad kardemumma.
Lös jästen i vattnet.
Arbeta in mjöl i degvätskan och efterhand rabarbern.
Avsluta med att baka in saltet.
Låt degen jäsa 45 minuter i degbunken.
Vält ut degen på ett bord och knåda degen något.
Dela den i fyra lika stora delar.
Dela varje bit i tio mindre delar och rulla dem till pinnar, ungefär tjocka som ett finger.
Lägg bröden bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper.
Värm ugnen till 225 grader och låt bröden jäsa cirka 20 minuter under tiden.
Grädda bröden 12 minuter tills de fått lite färg.
Ett tips är att grädda hälften av bröden ca 8 minuter och ta ut innan de blivit helt gräddade. Låt svalna och lägg i frysen. När det är dags för fika kan de tas ut en stund innan, tina några minuter, penslas med vatten och gräddas några minuter i 250 grader. Sedan är de som nybakade.
Kvartar av degen kan också gräddas till små limpor. Forma till en rund bulle och låt jäsa på bakplåtspapper i en skål, täckt med bakduk.
Grädda 15-18 minuter i drygt 200 grader.
Servera bröden med en färskost att doppa i, eller en enkel kompott av rabarber och socker som fått koka en stund tillsammans.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg