Marmelad på rosenkvitten och äpple
Jag uppskattar min rosenkvitten-buske i min trädgård på berget väldigt mycket. Jag plockar de väldoftande frukterna, lägger dem på ett fat i köket och njuter av doften! Sedan kokar jag den godaste av marmelader på dem.

Ingredienser
- 500 gram rosenkvitten
- 500 gram äpplen
- 1-1,5 dl vatten
- 500 gram socker
- saft från en citron
De väldoftande frukterna kan man göra väldigt mycket gott av, till exempel att koka marmelad på - gärna i kombination med äpple. Den sötsyrliga marmeladen gör sig utmärkt på ostbrickan och får du någon burk över tror jag att det är en otroligt uppskattad gå-bort-present.
Diska grytan och häll tillbaka moset.
Tillsätt socker och citronsaft.
Låt koka kraftigt utan lock i cirka 15 minuter tills marmeladen tjocknar (gör gärna marmeladprov).
Sätt på locket och ställ upp och ned så pastöriseras locket.
Förvara mörkt och svalt.
Marmeladen kan frysas men håller i oöppnad burk i flera månader.
Foto: Maria Fors Östberg
