Jättegod Janssons frestelse!
En klassiker på julbordet är Janssons frestelse. Det här är vårt familjerecept med mycket ansjovis och salt - en maximalt krämig grätäng.
Ingredienser
- 2 burkar ansjovisfileer
- 2 gula lökar
- 4-5 potatisar
- 2 dl grädde
- 1/2 matsked ansjovisspad (kan ökas om du gillar sälta)
- 1 msk tomatpuré
- 1/2 matsked kaviar
Som uppvuxen i ett hus med fiskaffär i källaren var Janssons frestelse en av rätterna som ibland förbereddes som färdigrätt till kunderna. Jag minns hur gratängen låg tillagad i engångsformar av aluminium med papperslock i kyldisken. Min mamma Ulla har fint sinne för smaker när det gäller fisk och hennes Janssons frestelse är den bästa av alla. I receptet heter den till och med "Jättegod Jansson".
Varför heter då egentligen Jansson Jansson? Jo, enligt Svenska gastronomiska akademien har namnet Janssons frestelse tillkommit när Östermalmsfrun Elvira Stigmark (1886–1953) på en middagsbjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen. Namnet blev då Janssons frestelse efter en filmtitel från 1928. Min mamma Ulla har inte så många år på nacken, men har i alla år lagat sin variant till familjen. Mycket ansjovis och salt och maximalt krämig grätäng. Det här är vårt recept på Janssons frestelse till julbordet!
Gör så här:
Skala potatis och skär i stavar.
Skiva löken tunt.
Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar.
Lägg potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form.
Blanda grädde, spad, tomatpuré och kaviar och häll över.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i 35-40 minuter.
Servera din frestelse på julbordet. Eller ät med knäckebröd och en kall cider någon dag efter jul.
Medlemskap
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård. Om du gillade den här artikeln kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!
Recept på Janssons frestelse: Ulla Herlitz
Foto: Maria Fors Östberg