Grönsaksbuljong
Med en hemmakokt grönsaksbuljong kan du alltid laga mat med fantastiska smaker. Ett smart sätt att använda grönsaksrester och sådant du fått för mycket av i årets odling.
Ingredienser
- blandade grönsaker, till exempel stjälkar av persilja, lökblast, morötter, palsternackor, tomater eller annat som finns till hands.
När trädgården plötsligt börjar leverera grönt i mängder passar det bra att göra storkok på sånt som blir över. En hemkokt grönsaksbuljong är alltid användbar och förvaras lätt i frysen.
Gör så här:
Fyll upp en halv kastrull i valfri storlek med blandade grönsaker. Det passar mycket fint med stjälkar av persilja, lökblast, morötter, palsternackor, tomater eller annat som finns till hands.
Häll i vatten så det precis täcker grönsakerna.
Krydda med salt, lagerblad, några vitpepparkorn.
Koka upp blandningen och låt koka tills grönsakerna är mjuka, cirka 30 minuter.
Häll kokvattnet genom en sil till en ren bunke och låt svalna.
Använd en kort tid efteråt eller frys in.
Använd som grund i till exempel soppor och grytor.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth