Stäng menyn

Grön ärtröra

Märgärter är en så användbar grönsak och verkligen lättodlad. Den här röran är god som pålägg, dipp eller smaksättare i sallader.

Ärtgrön röra i en glasburk
ingredienser
  • 3 dl färska eller frysta märgärter
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • ½-1 dl olivolja
  • salt

Den egna skörden av märgärter är så värdefull och användbar till tusen! Jag fryser de flesta av ärterna för kunna plocka fram och använda året om. Den här röran är supergod som ett tillbehör - som dipp, till salladen eller att använda som pålägg på ett krispigt knäckebröd. Ett hållbart alternativ för guacamole gjord på avokado är en svensk ärtröra som smaksätts på samma sätt. Hurra för våra gröna ärtor!

Gör så här:
Pilla de färska ärterna ur sin balja. Koka ärterna i en minut i lätt saltat vatten och skölj sedan iskallt. Frysta ärter behöver endast tinas.
Mixa bönor tillsammans med olja, vitlök och salt till en grovkornig smet.

Ett tips är att blanda röran med en god ört, till exempel dill eller persilja för att variera smakerna.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg