Kvittenost
Den här ljuvliga gelén av rosenkvitten kallas för kvittenost, kvittenpastej och membrillo är fantastiskt god att servera till ostbrickan.
Ingredienser
- 2,5 kilo rosenkvitten
- 8-9 dl vatten
- saft av 1 citron
- 18 dl strösocker
Det här är en fast gelé av rosenkvitten som äts som tillbehör eller topping till ost på kex och smörgås. Enligt mina barn är detta det godaste jag någonsin lagat. Du måste prova! Kärt barn har många namn. Gelén brukar kallas för bland annat kvittenost, kvittenpastej och membrillo. Den görs vanligen med kvitten, men rosenkvitten fungerar lika bra. Dessa proportioner använde jag till min skörd på 2,5 kilo. Om du har mindre mängd frukt räknar du om så att det passar din skörd. Ett tips är att investera i en bra termometer för matlagning, när du ska koka sylt och gelé. Det underlättar mycket!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg