Fänkålssalt
Ett smakrikt fänkålssalt smakar fint tillsammans med fisk, och ett utmärkt sätt att tillvara på överflödet av grönsaker och blast från köksträdgården.

Ingredienser
- fänkål
- vitlök
- citron
- finkornigt salt
Ett ljust fint salt med smak av fänkål och citron är en mycket god smaksättning i fiskrätter.
Gör så här:
Tvätta och skala citronen samt skär den i mindre bitar.
Skär fänkål och vitlök i mindre bitar.
Lägg i en matberedare och mixa eller använd en stavmixer till en någorlunda slät smet.
Rör i finkornigt salt, i mängd cirka 1/4 av grönsaksröran.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en plåt med höga kanter.
Torka i ugn med luckan lite öppen, cirka 50 grader varmt, tills smeten torkat helt. Det kan ta flera dagar.
Ett annat sätt är att torka på bakplåtspapper i en bär- eller svamptork.
Mixa eller mortla den torkade smeten till ett fint pulver.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg
