Stäng menyn

Fänkålssalt

Ett smakrikt fänkålssalt smakar fint tillsammans med fisk, och ett utmärkt sätt att tillvara på överflödet av grönsaker och blast från köksträdgården.

Fänkålssalt
Ingredienser
  • fänkål
  • vitlök
  • citron
  • finkornigt salt

Ett ljust fint salt med smak av fänkål och citron är en mycket god smaksättning i fiskrätter.

Gör så här:
Tvätta och skala citronen samt skär den i mindre bitar.
Skär fänkål och vitlök i mindre bitar.
Lägg i en matberedare och mixa eller använd en stavmixer till en någorlunda slät smet.
Rör i finkornigt salt, i mängd cirka 1/4 av grönsaksröran.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en plåt med höga kanter.
Torka i ugn med luckan lite öppen, cirka 50 grader varmt, tills smeten torkat helt. Det kan ta flera dagar.
Ett annat sätt är att torka på bakplåtspapper i en bär- eller svamptork.
Mixa eller mortla den torkade smeten till ett fint pulver.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Fänkålssalt