Kalljäst bröd med sparris och speltsikt
Kan du tänka dig något mer lyxigt än rustikt, saftigt bröd med sparris i? För dig som gillar riktigt bra bröd är det ett måste att testa!
Ingredienser
- en knippe sparris
- olja, salt och peppar till stekning
- 500 gram vatten
- 5 gram jäst
- 20 gram havssalt
- ca 750 gram (eller mer) speltsikt
Det här fina brödet fick jag smaka hos Karin Lorin som driver Boställets Vedugnsbageri. Det är förstås en lyx att ha ett överflöd av sparris, men för dig som vill prova något extra speciellt går det ju lika bra med ett knippe från butiken.
Gör så här:
Ansa och skär sparrisen i bitar på ca 3 centimeter.
Stek sparrisen med salt och peppar som hastigast. Den ska inte bli mjuk.
Blanda en deg av övriga ingredienser och knåda lätt för hand eller i maskin. Degen ska bli ganska lös.
Speltmjölet behöver inte knådas särskilt länge. Det räcker i princip att vika ihop degen några gånger.
Blanda in sparrisen i degen genom att "vika in" den när degen är klar.
Forma 1 eller 2 bröd.
Låt bröden jäsa i en korg med mjölad duk över, durkslaget går bra i brist på annat.
Låt bröden stå i rumstemperatur så jäsningen tar fart och ställ sedan kallt över natten.
Grädda dagen efter i 275 grader, gärna med litet vatten i en plåt under för ånga. När brödet får färg sänks temperaturen till ca 200 grader. Grädda färdigt det på 30-40 minuter totalt.
Tack till Karin för att jag får dela receptet med mina läsare!
Recept: Karin Lorin
Foto: Maria Strömberg Bååth