Blomkålsgryta med smak av curry
En krämig blomkålsgryta med curry och chili är en lättlagad måltid som lyfter smaklökarna. Blomkålen är basen och utöver den tager man vad man haver uti trädgårdsskafferiet.
Ingredienser
- smör att steka i
- 1 blomkålshuvud
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- torkad chili efter smak
- 1 squash
- 1 paprika
- broccoli
- brytbönor
- 3 dl grädde
- 2 dl crème fraîche
- curry
- salt och peppar
Det här receptet på en mustig, currydoftande blomkålsgryta kommer från Ellen Norrby - ett av vinnarrecepten i vår recepttävling. Ellen skriver: "Vi gör just nu en blomkålscurrygryta ganska ofta. En gryta som det kan åka ner lite allt möjligt i beroende på vad som finns att tillgå i köksträdgården. Vi har även haft i brytbönor, broccoli, valnötter från en kompis träd och sockerärter med mumsigt resultat."
Tack Ellen för detta smakrika recept! Vi valde att ta med lite broccoli och brytbönor i receptet.
Gör så här:
Dela upp blomkålshuvud och broccoli i små buketter.
Finhacka lök och vitlök.
Fräs blomkål, lök, vitlök, paprika, squash, broccoli, bönor och chili i smör i en gryta.
TIllsätt matlagningsrädde och crème fraîche.
Krydda med salt, svartpeppar och curry efter tycke och smak.
Låt allt puttra samman i 5-10 minuter.
Servera gärna grytan med hembakat naanbröd med smält vitlökssmör och flingsalt på.
Recept: Ellen Norrby
Foto: Maria Fors Östberg