Stäng menyn

Blomkål gratinerad med senap

Att få skörda stora, vita blomkålshuvuden från egen trägård - vilken lyx! Smaken är alldeles fantastisk. Gratinerad med ost och senap blir blomkålen en hel måltid på bordet.

En vit gratäng, en skål med bönor i mörkgrönt och lila, en skål med tomater i olika färger. Och ett par händer som hugger in på måltiden.
Ingredienser
  • blomkål
  • smör
  • mjölk
  • vetemjöl
  • riven ost
  • senap

Hemodlad blomkål är vansinnigt gott. Den mesta skörden förväller jag och fryser in. Så läckert att plocka fram som tillbehör eller att använda i rätter som stekt ris, omelett, soppor och annat. Det går också att göra en fin huvudrätt av gratinerad blomkål. I det här receptet smaksätter jag med senap, som smakar underbart till den lena, vita såsen.

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Dela blomkålen i stora bitar och koka nästan mjuka. Ta gärna med en del av de spädare bladen i kokvattnet, det ger god smak.
Lyft upp blomkålen och lägg i en smord ugnsfast form.
Häll kokvattnet i en liten bytta.
Smält en klick smör i en kastrull tillsammans med någon matsked av kokvattnet.
Vispa ner några matskedar vetemjöl och späd med mer kokvatten, tillsammans med mjölk. Ungefär hälften mjölk och hälften vatten.
Rör i riven ost och smaka av med senap, salt och peppar.
Sjud sakta tills såsen blivit krämig, den ska bli ganska tjock.
Häll såsen över blomkålen och gratinera i ugnen tills sås och kål fått färg.

Kombinera gärna med en sidorätt av bönor för att få protein till måltiden och mycket färska grönsaker.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth