Stäng menyn

Blåbärskaka med vallmofrö

Blåbär är ett superbär på många sätt. Gott, nyttigt och en fullträff i bakverk. Prova att baka den här goda blåbärskakan med vallmo och citron.

Ingredienser
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 msk svarta vallmofrön
  • 2 dl blåbär, färska eller frysta
  • 2 ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt
Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • rivet citronskal

En blåbärskaka smaksatt med vallmofrön och citron blir riktigt saftig och helt makalöst god! Extra roligt är att jag i år odlar opiumvallmo och tar egna vallmofrön och torkar. Dock vill jag höja ett varningens finger. Tänker du äta fröna är det väldigt viktigt att ha koll på att det är just opiumvallmo, sorten Papaver somniferum, du odlar. Alla frön från opiumvallmo är ätliga men det finns väldigt många vallmosorter vars frön är giftiga. Är du osäker köp hellre frön i matbutiken.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Smörj och bröa en avlång brödform.
Vispa smör och socker luftigt 2-3 minuter, gärna med maskin.
Tag en annan bunke och blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, vallmofrön och blåbär i den.
Vispa ner ett ägg i taget i smörsmeten samt tillsätt yoghurten.
Rör ner mjölblandningen och blanda till en tjock smet.
Klicka ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Kontrollera med en sticka att kakan är klar.
Låt kakan svalna i formen i ca 10 min innan du stjälper upp på ett fat.
Rör ihop glasyren av florsocker och citronjuice och ringla över kakan.
Garnera med färska blåbär och blad av citronmeliss.

Blåbär är ett favoritbär i vår familj och oftast går de direkt från buske till mun. Men ibland är det roligt att använda dem som ingrediens i en mumsig kaka - som den här. God att äta som den är men funkar absolut med en kula glass till om man vill lyxa till det.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg