Stäng menyn

Ramslök - 4 vanliga frågor

Vem vill inte ha en grön matta av god ramslök i trädgården?!? Till dig som vill odla ramslök hemma kommer här svar på fyra vanliga frågor om den lyxigaste löken på våren.

I min trädgård växer ramslök i helskugga bakom jordkällaren, under en björk. Vitsipporna blommar så fint i bakgrunden, men det är de stora släta bladen i förgrunden som är ramslök.

 

Våren är den enda tiden på året då det går att skörda ramslök - vildväxande eller odlad. Löken har en kort tid för skörd, då blad, knoppar, blommor och färska fröställningar skördas. Det är närmast en högtid matmässigt. För oss som odlar ramslök i trädgården är det extra lyxigt, vi behöver inte gå långt för att plocka blad.

 

Köp ramslök i Skillnadens webbutik 

 

Den här våren har det varit tydligt att många är nyfikna på ramslök. I min handelsträdgård säljer vi ramslök i kruka, klar att sättas ut i trädgården. Och ramslök har också varit en storsäljare när jag sålt växter på Nordiska trädgårdar och på föredrag. Kunderna som köper undrar över många saker, och här jag har jag sammanfattat de tre vanligaste frågorna om ramslök.

 

Under vinbärsbuskarna i köksträdgården satte jag ramslök för drygt tio år, här har den blivit kvar.

 

1. Var trivs den?

Ramslök trivs på en skuggig plats i trädgården, där jorden är fuktig. Jorden ska gärna vara fin och mullrik, som den blir i ett skogsparti där löv komposteras av sig självt ovanpå jorden. Välj en plats där det inte är stark sol. Om du är fiffig väljer du att sätta ramslöken på några olika ställen (om du kan hitta plats), troligtvis blir löken klar att skörda vid olika tidpunkter då. Det gör att du kan skörda ramslök under längre tid.

Jag har ramslök på två platser i min trädgård; bakom jordkällaren i helskugga, samt under vinbärsbuskarna i köksträdgården. Där är det skuggigt för det mesta, men sol runtomkring.

 

2. Hur ska den planteras?

Ramslök planteras gärna djupt så att lökarna skyddas av ett ordentligt lager jord. Sikta på 10-15 cm djupt. Du behöver inte tillföra något till jorden, ingen kalk, ingen gödsel, ingen sand eller annat. Har du väldigt kompakt lerjord kan du dock luckra jorden och vända ner en mer porös planteringsjord, så att ramslöken får en bättre start i lucker jord.

Sätt ramslöken i kluster, med till exempel tre lökar (alltså en kruka, om du köper ramslök från Skillnadens) på en och samma plats.

 

Läs mer: Förodla ramslök i kruka

 

Vi förodlar ramslök i krukor på handelsträdgården, för att ha fina plantor att sälja. Vi sätter tre sättlökar i varje kruka, men det går också att odla fler i större krukor.

 

3. Sprider den sig?

Ramslök sprider sig där den trivs, men det tar tid. Små sidolökar och färska frön gör att löken sakta men säkert breder ut sig om förutsättningarna är de rätta. Om löken inte gillar läget kommer den inte att etablera sig lika lätt.

De tydliga önskemålen om platsens förutsättningar kan vi använda till vår fördel. Till exempel så har jag odlat ramslök under vinbärsbuskarna i köksträdgården i över tio år utan att löken tagit sig ut i gången och vidare till landen intill. Det är helt enkelt för soligt där.

Om du lyckas etablera ramslök i trädgården så att den trivs får du förhoppningsvis njuta av den länge. Men det kan bli för mycket av det goda. Var därför noga med att från början sätta den någonstans där den inte invaderar och kväver något annat i växtväg som du månar om.

 

4. Hur många plantor behövs?

Om du vill etablera ramslök för att kunna skörda blad till matlagning inom några år ska du satsa på ett gäng plantor. De sprider sig inte hej vilt i första taget, det tar tid för dem att bli fler. När jag satte ramslök första gången satte jag 25 lökar, uppdelade på två platser.

 

Läs mer: Fler tips om att odla ramslök hemma

 

Ramslök är en värdefull resurs i trädgården på våren. Jag använder den mycket i matlagningen.

 

På försommaren vissnar plantorna ner och går i vila. Ett lite märkligt växtsätt. De syns ovan jord endast april-juni ungefär, all annan tid verkar de under jord.

 

Plantera ramslök

Om du kommer över ramslöksplantor är de bäst att sätta i jorden på våren, när blad och blomstängel visar sig, eller på hösten då växten vilar. På sommaren är det klurigare att plantera, då kan det vara torrt i jorden och växten får svårare att etablera sig.

 

Se alla växter i Skillnadens webbutik här

 

Och smaken då? Ramslök används i vårt kök inte främst som en krydda utan mer som en bladgrönsak, med mild fin smak av lök och vitlök. Den kan utan bekymmer ätas rå, i sallader, som tillbehör, på smörgås eller som smaksättning. Men den kan också användas som ersättning till annan lök på våren och som råvara i maträtter. Det är bara att vara kreativ! Jag tycker den är allra godast färsk, möjligen fryst.

Lycka till med din ramslök!
/Sara Bäckmo

12. april 2024