Stäng menyn

Quick-fix för ogräsdrabbad

Har du också delar av köksträdgården som skulle må bra av en omfattande ogräsrensning? Jag har verkligen inte tid att rensa! Nu gömmer jag eländet.

Efter förra årets återhållsamma inställning till ogräs är en del läckra odlingsytor täckta med sånt jag inte vill behöva se. Våtarv, nässlor, grästuvor och lite sånt. I april förra året föddes minstingen och lagom onödiga saker lades på is, som ogräsrensning till exempel. Med all rätta.

I år har jag så många roliga saker att sätta tänderna i att jag inte känner för att rensa upp. Jag gör en quick-fix. I ordets rätta bemärkelse skjutsar jag skiten under mattan för att slippa se eländet och tänker mig att jag tar tag i det på allvar sen. Eller matta och matta. Det blir tidningar.

Tidningar läggs på en orensad odlingsbädd.

Utan att rensa bädden alls lägger jag bara tidningar över ytan.

 

Den här bädden är ungefär 8 meter lång och ligger i bästa möjliga läge vid stenmuren. Det är en djupbädd som grävdes 2012 och som utökades med ett gäng meter för två år sedan. Det är en av trädgårdens finaste odlingsplatser i och med den djupa jorden och det utmärkta läget som är både vindskyddat och varmt.

Förra året odlades märgärter här och efter den sista skörden i augusti fick bäddens sommarblommor blomma färdigt och sedan lämnades ytan åt sitt öde. I år ska jag odla olika slags grönkål här. Rent odlingsmässigt ska alltså ett helt gäng plantor sättas ut här i maj. Ingenting ska sås direkt i jorden. För mig är det bästa möjliga och enklaste utgångspunkt.

 

En säck löv töms över en odlingsbädd.

Löv och gräsklipp förvarar jag i säckar i köksträdgården. De är lätta att hämta och använda till olika projekt under vinter och vår.

 

Täckodling motar
För att få bukt med ogräset just den här säsongen täcker jag helt enkelt ytan och kväver bort en del av ogräset. Ett första lager med tidningspapper närmast jorden och sedan gräsklipp varvat med löv över det. Perfekt. När plantorna ska ner i jorden är det jättelätt att krafsa undan täckmaterialet och peta hål i tidningen för att sätta plantorna i den fina jorden under. Skulle något ogräs leta sig upp är det enkelt att täcka bädden ännu en gång med tidningar och organiskt material för att hålla den oönskade växtligheten borta under året.

 

Sara trampar omkring över löven som täcker bädden.

Ibland är en snabb lösning precis vad som behövs för att kunna lägga tiden på annat. Den långa bädden blir odlingsbar i år, finliret kan jag göra senare.

 

Provisoriskt men bra
Det här är alltså inte en permanent lösning. Nässlor och annat som är starka ogräs med kraftiga rotsystem kommer att gäcka mig fortsatt. Men jag har i alla fall blivit kvitt problemen för en tid och kan gräva bort ogräset till hösten eller nästa vår istället för att göra det nu. Och det är precis vad jag behöver.

Eftersom en del av ogräset växer in också från sidorna, typ kvickrot och annat hoppas jag senare kunna täcka med tidningar också runt bädden. Tidningarna kan täckas med halm, flis, bark eller något annat som ger en slags gång. Täckningen kväver ogräset under. Det här är en väldigt praktisk quick-fix.

Är du nyfiken på täckodling och vill läsa mer? Kika i kategorin TÄCKODLING här på bloggen och hitta inspiration till en lättodlad köksträdgård där. Du hittar också många klipp om täckodling på min YouTube-kanal.
/Sara Bäckmo

30. januari 2017