Stäng menyn

Sex problem med kruktomater

När vi odlar tomater i krukor inomhus är det lätt hänt att plantorna får problem. Här är sex vanliga problem och tips om hur du kan lösa dem.

Tre tomater i krukor på ett bord framför ett fönster.

Frodiga kruktomater i min frustuga vintern 2020/2021. Underbart att mötas av väldoftande tomater när det fortfarande är så kallt ute!

 

Så roligt att se massor av små kruktomater i flödet nu på vintern! Våra #novembertomater frodas och vad jag kan se är det dags för omplantering i många inomhusodlingar nu. Och vissa har redan tomater på plantorna! Hoppas att ni tycker det är kul att följa plantorna och att det ger energi och pepp till nästa säsong.

Jag skolar också om tomater för fulla muggar. Tomaterna jag odlar i växthus på handelsträdgården såddes redan i september och är nu stora och fina, medan tomaterna jag har i frustugan från novembersådd är lite mindre. Helt i sin ordning. På bild ovan är fina kruktomater från min frustuga vintern 2021.

När det börjar bli dags för omplantering och nästa steg i odlingen av kruktomater dyker många frågor upp. Därför tänkte jag passa på att dela några tips för krukodlade tomater inomhus.

 

LÄS MER: RABATT PÅ KRUKOR OCH BRÄTTEN FRÅN GJORDNÄRA UNDER 2023

 

Två små tråg med kruktomat 'Vilma". Sådda i planteringsjord och står under växtbelysning i sval rumstemperatur.

 

Rangliga plantor

Det är mer regel än undantag att inomhusodlade grönsaksväxter vid någon tidpunt blir taniga och rangliga. Till och med små kompakta tomatsorter kan dra iväg på höjden. Det är helt enkelt krångligt att odla inomhus vid den här tiden på året. Det är svårt att få till en perfekt kombination av ljus och värme. Om det är väldigt varmt inne växer tomaten mer och då måste också mer ljus tillföras. Om det är svalt och mörkt växer inte tomaten lika mycket, den kan till och med stå still och stampa, men blir gärna lång och ranglig eftersom den söker sig till ljuset. Försök att experimentera med ljus och värme.

Och du, det gör inget om tomaten blir lite ranglig nu! Plantera den djupare vid omplantering och när dagsljuset ökar senare på våren kommer plantan att se bättre ut.

 

Läs mer: Tips för att plantera om rangliga tomater

 

Krulliga blad

Ibland kan tomater få superkraftiga blad som liksom krullar ihop sig och ser helt deformerade ut. Det kan vara en reaktion på att det tillfälligt finns för mycket näring i jorden. Om du till exempel planterat en litn tomatplanta i en starkt gödslad jord, kan tomaten få overkligt gröna blad som bänder sig inåt. Detta brukar åtgärda sig självt när tomaten växer och förbrukar mer av den näring som finns i jorden. Håll ut!

Krulliga blad kan också vara ett tecken på ohyra, till exempel bladlöss, eller att växten utsatts för kyla. Kolla lite hur värmen ser ut där du odlar tomaterna och undersök undersidan på bladen på jakt efter bladlöss. När jag får bladlöss brukar jag först spola bort så mycket jag kan av ohyran under vattenkranen och upprepa det några gånger för att störa skadedjuren. Ofta hjälper det bra.

 

Brist på sidoskott

Om du har många kruktomater sida vid sida tätt, tätt under växtbelysningen, kan det hända att tomaterna blir väl upprättväxande och inte bildar så många sidoskott som du önskar. Detta kan också hända om tomaterna står på en plats där det inte finns så mycket ljus. Då sträcker sig plantan efter det ljus som finns, men satsar inte på att buska till sig. Prova att ställa plantorna med större avstånd, då brukar sidodkotten växa fram i raskare takt.

 

Läs mer: Tjuva tomater inomhus

 

Stjälken ruttnar

Det är mer regel än undantag att plantor, oavsett sort, dukar under och dör. Det är inte för att du är en dålig odlare. Vissa plantor har helt enkelt inte det som krävs. Nu när jag lär mig att odla tomater i växthus har jag fått berättat för mig att en ganska vanlig skada på tomater är röta på stjälken. Hux flux viker sig tomatplantan för att stjälken liksom försvunnit, ruttnat. Jag gissar att det är någon typ av svampangrepp eller liknande, i kombination med en svag växt och/eller fuktig jord.

Tomater med skadad stjälk kan räddas genom att plantan klipps av och sätts i en ny kruka med fuktig jord. Tomater bildar nämligen nya rötter snabbt längs stjälken. Växter som inte mår bra kan ställas lite för sig själva en bit bort, under tiden du försöker få dem att återhämta sig. Om upplivningsförsöken inte funkar är det en god idé att lära sig kasta exemplar som inte växer bra. Vänj dig vid att en del av det du odlar inte blir något.

 

Gula blad

Oavsett växtplats händer det ibland att tomater får gulaktiga blad. Om de nedersta bladen tappar färg och trillar av brukar det inte göra så mycket, men om nya och annars friska blad blir gulaktiga får man ta sig en funderare. Ofta är gulaktiga blad ett tecken på att växten behöver mer näring. Jorden som plantan växer i är en reservoar för näringsämnen och dessa förbrukar plantan när den växer. Förr eller senare tar näringen slut och då behöver vi fylla på med nytt.

I samband med att tomatplantan utvecklas behöver den också större kruka och mer rum för rötterna. Ett enkelt sätt att tillföra näring är därför att plantera om tomaten till en något större kruka.

Om tomaten redan står i en lagom stor kruka är det dags att tillföra gödsel i någon form. Du kan då gödsla med någon typ av gödselvatten eller mylla ner maskgödsel eller annan gödsel som passar växten. Om plantan är frisk tillgodogör den sig näringen ganska snabbt och bladen återfår sin gröna fina färg.

 

Läs mer: Gödsla inomhus med kiss

 

Bladlöss

En hopplöst vanlig ohyra på inomhusodlade växter är bladlöss. Usch, de är så irriterande! Ett säkert tecken på att bladlöss etablerat sig är att det ligger vita pluppar på jorden under plantan. Det är bladlössen som ömsat skinn. Då är det dags att börja leta efter löss på plantorna. Unga bladlöss syns som små gröna prickar på växtens stjälkar och undersidan av bladen. Äldre bladlöss har vingar och transporterar sig genom luften till intilliggande plantor.

Mitt bästa bladlössknep är att störa lössen på olika sätt. Det kan göras genom att:

  • klämma ihjäl synliga löss
  • spola drabbade plantor under vattenkranen regelbundet
  • spreja med såpvatten några dagar i rad

 

Alla växter som odlas inomhus på vintern drabbas av problem förr eller senare. Det är helt enkelt knivigare att odla inne i en miljö som inte är optimal för växterna. Vi får helt enkelt göra så gott vi kan och komma ihåg att njuta extra mycket av skörden sen.
/Sara Bäckmo

 

29. december 2021