Stäng menyn

Praktisk vintersådd i stor kruka

I krukorna ska jag senare plantera tomat och andra värmeälskande grönsaker, men innan dess kan jag odla upp småplantor. Jag gör sådden på frusen jord.

Krukor som står staplade på varandra.

Några av alla krukor jag fyllt upp med trädgårdsskräp, bokashi och jord under hösten och vintern.

 

Tidigare år har jag vintersått grönsaker i kruka i lite mindre skala, helt enkelt för att jag inte odlat i så många krukor. Det har varit bra, jag har hunnit testa mig fram. I år startar jag säsongen med stor yta i tunnelväxthus och fler krukor än jag kan överblicka. Nu är det dags att vinterså. Och jag gör det på frusen jord, i krukor i tunnelväxthuset.

Alla krukor är fyllda med bokashi-kompost och toppade med jord, så som jag visar i videon nedan.

 

Eftersom krukorna senare ska användas till både tomater, paprika, gurka och chili, sånt där som kräver lite utrymme, har jag valt stora krukor som rymmer mycket kompost och jord. Det känns slösaktigt och dumt att inte nyttja de här ytorna under den fina vårsäsongen, så nu använder jag helt enkelt krukorna för att driva upp plantor.

Jag gör ju många vintersådder i plasttråg, som till exempel bor i plastbacker i väntan på sådd, eller som förvaras i tunnelväxthuset innan de gror. När jag sår i mindre tråg kräver plantorna omskolning när de kommit upp en bit i till exempel slutet av mars, början av april. Men om jag sår vissa grönsaker, som senare ska planteras ut på friland eller i tunnelväxthus, i en större bytta där det finns mycket näringsrik jord - ja, då behöver jag inte skola om. Då kan växterna stå här tills de blivit stora nog. Jag gräver upp och flyttar dem efterhand.

Det här är ett suveränt sätt att använda vintersådd tycker jag! Istället för att krukorna står helt tomma med oanvänd jord, odlar jag i dem. Komposten vattnas, bryts ner och blir näringsrik mylla till grönsakerna som kommer efter.

 

Krukan sedd ovanifrån.

Krukan har delats upp i tårtbitar, en för var sort. Jorden är helt frusen.

 

 

En hand med fin jord.

Jorden jag toppar sådden med är underbar! Gjord av bokashi-kompost i kruka, på samma sätt som jag fyllt upp krukorna jag odlar i nu. Förvaras i säckar under filtar i tunnelväxthuset som skydd för frost.

 

I just den här krukan har jag sått fyra slags broccoli-grönsaker. Eftersom krukan är stor har jag delat upp den i fyrat tårtbitar med små pinnar. Varje del innehåller kanske 6-8 frön.

Just nu har vi en köldknäpp och all jord är stenhård. Jag har bara lagt fröerna på den frusna jorden och täcker sedan med kompostjord som jag skyddat från frost. Eftersom grönsakerna är snarlika när de växer upp har jag satt etiketter, förstås. Det gör jag i början av varje år med intention att förbättra min märkning. Om ettåringen får bestämma har de flyttat på sig sedan. Men då vet jag förhoppningsvis i alla fall att det är olika slags broccoli som växer här, om inte annat blir blogginlägget mitt kom-i-håg.

 

Kruka med jord, uppdelad i tortbitar.

Jord på tårtbitarna och nu är sådden klar. Snabbt avklarad men ger stor nytta i odlingen.

 

En plantetikett nerstucken i en kruka.

Glöm inte att märka sådden, om du har intention att hålla ordning på plantorna. Det brukar gå lika bra utan...

 

Nu är det bara att vänta. Jag kommer att lägga lite is eller snö på jorden snart och räknar med att sådden gror i månadsskiftet februari-mars. Vintersådden ger härdiga kompakta plantor som kan skördas tidigt. Jag har fått mycket fint resultat av att odla just broccoli för tidig skörd i tunnelväxthus. Förra året skördade jag urläckra toppskott av sorten 'Matsuri'. Övriga sorter är brokali 'Apollo', lila sprouting broccoli 'Summer Purple' och broccolo 'Veronica'.

Bra tips till dig som ändå har krukor ståendes. Odla i dem - året runt!
/Sara Bäckmo

10. januari 2018