Stäng menyn

Praktisk samplantering med sallat och tomat

Det här är en samplantering som jag tycker jättemycket om. Tomater på höjden och sallat som marktäckare. Två favoriter på samma plats.

Vissa grönsaker är verkligen suveräna att odla tillsammans. Särskilt bra tycker jag om kombinationer där höga växter kombineras med låga, då blir det skörd i olika nivåer.

Sallat tycker jag om att odla på platser där jag kommer ihåg att vattna. Tunnelväxthuset är perfekt, här måste jag ju vattna eftersom ingen nederbörd når in. Men sallat som växer i växthus måste vara tåliga sorter som är okej med varma temperaturer utan att gå i blom. Det brukar stå bra på fröpåsen vilka sorter som tål värme. Prova att så sallat nu under sommaren - det är en bra grönsak för sommarsådd.

Självklart går det fint att göra samplantering av sallat och tomat också på friland. I skuggan under tomatbladen trivs sallaten extra bra, där torkar inte jorden ut lika fort som i full sol.

 

Sallat och tomat i samma jord.

Den näringsrika jorden runt tomaterna räcker bra till sallat med.

 

Tomatplantering sedd ovanifrån.

I den här bädden växer tomater och bataviasallat och en värmetålig sallat som heter 'Buttercrunch'.

 

En pallkrage med tomat och stora sallatsplantor.

Efterhand sallat skördas blir det plats över till ny sallat att planteras. Här växer 'Little Gem' och isbergssallat under tomaterna.

 

Jag sår sallat hela sommaren, den sista omgången i september för att övervintra till nästa vår. Sallat behöver inte växa upp till fullstora huvuden för att vara fin mat. Halvstora huvuden eller till och med späda småblad är superläckra.
/Sara Bäckmo

 

 

01. juli 2017