Potatis - sätta eget utsäde efter skörd
Kan man sätta potatis i jorden direkt efter skörd för att odla den på nytt? Nej, potatis måste vila och samla kraft en tid innan den kan sättas igen. Läs hur det funkar.

Årets skörd av 'Rosara' skulle kunna användas till ny sättpotatis. Den har legat i kylskåpet i flera veckor och borde ha fått den kylperiod som behövs för att växa på nytt.
Flera av oss som odlar potatis vet att knölar som glömts kvar i jorden kan övervintra och ge fina plantor med potatisar efter vintern. Det är lite godtyckligt vad som blir och inte. Inte ens i södra Sverige är det säkert ett en mer kontrollerad plantering av potatis för övervintring blir lyckad. Potatis klarar inte kyla särskilt bra och mycket av utsädet riskerar att förstöras. När klimatet ändrats ytterligare är det kanske något vi kan dra nytta av.
Läs mer: Enklaste sättet att odla potatis
Men att sätta potatis på sommaren funkar kanon. Jag brukar sätta potatis i juli (efter tips från en tidigare kollega för en massa år sedan) och fick nyligen tips om att man i England brukar odla potatis i augusti för att skörda lagom till jul. Jag har inga stora förhoppningar om att lyckas men ska prova det i år.
Nu till det kluriga och som jag ser att flera frågar om år efter år, utan att jag kunnat presentera något annat än - milt sagt - flytande svar.
Om jag skördar potatis i trädgården på sommaren, kan jag då direkt använda den potatisen som utsäde? Om svaret är nej, vad är det då som gör att det inte funkar och hur skulle man kunna göra istället?
Jag ringer till allas vårt potatis-orakel Bitte Persson på bästa Larsviken i Höganäs. Larsviken säljer utsäde till potatis och lökar och du känner igen dem från både webbförsäljning och mässor. Bitte vet det mesta om potatis och har såklart svar på min fråga.
Vila i kyla
Bitte berättar att potatis behöver en period i kyla för att kunna börja växa och producera en ny växt från knölen. När knölen är helt färsk och nyskördad ur varm jord är potatisen inte mogen och utvecklad för att kunna göra jobbet med den nya tillväxten. Den måste vila först och det görs i någon slags dvala i kyla.
Potatis som skördas på sommaren och direkt sätts ner i jorden igen kommer alltså inte kunna producera en ny planta på en gång, om inte jorden ordentligt kylts ner och därmed kylt ner knölen. Det förklarar varför kvarglömda potatisar i jorden kan gro bra till våren, under förutsättning att de inte frusit sönder i tung, blöt och kall jord.
Läs mer: Förvara potatis i stuka
Vi kan dock simulera en kylperiod, genom att ta den nyskördade potatisen och lägga den i kylskåp några veckor. Då funkar det fint att sätta en hyfsat nyskördad knöl från årets skörd och driva fram ännu en skörd till exempel senare i höst.
Bittes tips är att endast göra detta med potatis som har kort utvecklingstid och alltså ger snabb skörd, inte med sorterna som har längre utvecklingstid och skördas senare på sommaren.
Från min odling i år skulle sorterna 'Rosara' och 'Baby Lou' kunna funka, eftersom de är tidiga sorter och redan har legat skördade och klara i kylskåpet sedan tidigare i somras.
Som vanligt när du ska ta eget utsäde är det jätteviktigt att det du odlar är friskt och inte har skador eller angrepp. Om din potatis drabbats av röta, skorv eller potatisbladmögel ska du inte använda den till utsäde. Då är det risk att skadegörare sprids vidare genom utsädet och försämrar resultatet både nu och sedan. Använd utsäde från plantor du vet varit fina.
Läs mer: Låt potatis ligga i jorden på hösten

'Rosara' är en tidig potatis med mycket fin färg. Den är dessutom god och kan lagras en tid.
Spara utsäde från våren
Om du vill sätta potatis på sommaren är mitt bästa tips att helt enkelt spara ett gäng knölar från våren när potatisen sätts. Lägg dem i kylen, tydligt märkta så ingen äter upp dem, och använd dem till att sätta i juni-juli. Även om de blir skrynkliga och ränner iväg med lite skott så ger de fint resultat. Använd bara tidiga sorter och räkna med skörd cirka 3 månader efter att potatisen kommit i jorden.
I år har jag ett kilo potatis i landet som jag satte i juli. Jag har glömt vilken sort men det är en av de hyfsat tidiga. Nu när augusti varit väldigt torr är jag orolig för att jag inte vattnar tillräckligt, men försöker göra det jag kan för att hålla igång. Förhoppningsvis kan jag skörda nypotatis i oktober.
Det läckra med den färskaste potatisen är ju att den har så tunt skal. Det gör det extra exklusivt att äta den och upplevelsen blir förstås särskilt lyxig när det är så sent på året. Lite som ett återbesök i sommaren.
/Sara Bäckmo
18. augusti 2025