Stäng menyn

Låt potatis ligga kvar i jorden

Vad gör man med potatisen när blasten har vissnat ner? Är den klar? Ska den skördas? Låt potatisen ligga kvar i jorden om du inte ska äta den, det är mitt bästa tips.

Loas potatisar

Loa och jag med en kastrull potatis till potatismos. Vår odling levererar potatis för ett år framåt. Lycka! Foto: Ida Sjöö.

 

Alla barn borde få vara med om äventyret att skörda potatis. Vilken lycka! Särskilt för den som tycker om potatis. Det gör min Loa, som är fem år gammal. Han älskar det mesta som innehåller potatis och ville självklart vara med när det var dags att skörda till gott mos.

Nu när det ligger så fina knölar i jorden är det förstås läge att fundera över hur all potatis ska lagras. Men få ingen panik över detta redan nu. Det bästa sättet att lagra potatis under sommaren och tidigare delen av hösten är faktiskt i jorden. Låt den vara!

 

Läs mer: Tips för att odla potatis hemma

 

Potatis som ska bli hemmagjort potatismos

Den här sorten heter 'Amandine'. Det är en sommarpotatis, som kan bli jättestor. Knölarna kan lagras ett bra tag. Foto: Ida Sjöö.

 

Låt stå - spar tid

På sommaren kan du som odlat potatis nöja dig med att skörda det du behöver ur landen och låta resten ligga kvar. Jorden är den absolut bästa lagringsplatsen. Mycket bättre än kylskåp och utrymmen som inte har den, för potatisen, bästa temperaturen.

Under sommaren kommer ofta en punkt där potatisblasten helt vissnar ner i landet. Det är normalt och ingenting konstigt. Om blasten drabbats av potatisbladmögel och liksom ruttnat ihop, är det däremot en annan sak. Då bör du klippa bort blasten och transportera den till destruering på återvinningscentralen. Lägg blasten i anvisad container för smittat/invasivt växtmaterial, som bränns på anläggningen. Om blasten inte är smittad av potatisbladmögel kan du låta den ligga kvar på landet eller klippa den och lägga på komposten.

På sommaren brukar det vara så himla intensivt i odlingen generellt, med massor av skörd att ta hand om och bereda. Allt som kan skjutas upp är välkommet. Och till dessa punkter ska du räkna potatis!

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Sara och Loa i potatislandet

Den här dagen tar potatisskörden lite extra tid, eftersom Loa bestämt sig för att mäta (!!!) med en tumstock hur djupt alla potatisar växer... Foto: Ida Sjöö.

 

Loa och Sara ute i trädgården

Vissa potatisar växer 20 cm ner och andra 10 cm. Så kan det vara. Odlingsbädden är täckt med halm och blasten är kapad. Foto: Ida Sjöö.

 

Varje potatis vid den här skörden är uppgrävd med en liten planteringsspade. Man får inte ha bråttom när man lagar mat med barn. Foto: Ida Sjöö.

 

Låt ligga hur länge?

Potatis får kraftigare skal när den ligger i jorden och det behövs när pärerna sedan ska långlagras över vintern. Att de ligger kvar i jorden under sommaren är alltså bra. Det är inte säkert att de kan lagras lika länge om de skördas tidigt och förvaras i kylen, då blir potatisen lätt svampig.

Jag slutskördar all min potatis innan eller efter första frost. Om det kommer en tidig frostnatt i september kan potatisen skyddas med täckmaterial eller fiberduk och ligga kvar ytterligare. Oktober brukar vara en bra tid att ta upp potatisen. Då har också mycket av annat tidsödande arbete blivit avklarat och det finn ork att kånka potatis.

Vi är många som av misstag glömt kvar knölar i landet efter skörd och ser plantor som liksom "självsått" sig kommande vår. Det är dock ett lotteri och hur väl potatisen klarar vintern hänger på hur härdig sorten är och hur vinterkylan får jorden att frysa och tina. Många potatisar ruttnar då de fryser och tinar omvartannat, även om en del knölar verkar överleva det mesta. Jag har provat att sätta potatis på hösten och låta potatis "glömmas kvar" i jorden mer planerat, men inte funnit att det ger den utdelning jag behöver. Det kan vara annorlunda i andra växtzoner, förstås.

 

Loa tar upp potatisar

I jorden kan man hitta massor av kul, insekter och andra fynd, utöver potatis. Foto: Ida Sjöö.

 

Potatisar från landet

Sommarpotatis har tunt och ömtåligt skal. Det blir kraftigare när potatisen får ligga och eftermogna i jorden. Foto: Ida Sjöö.

 

Bäddar med potatis på Skillnadens

I detta kvarter finns totalt fyra odlingsbäddar, ungefär 6 meter långa. Alla sprängfyllda med potatis till sommar, höst, vinter och vår. Foto: Ida Sjöö.

Potatis i landet

Varje potatis som lyfts upp får glada hurra-rop. Det är en skatt att finna godsaker som potatis i jorden! Foto: Ida Sjöö.

Loa med potatis i handen

Tack Loa för en fin skördestund! Foto: Ida Sjöö.

 

Summa summarum. Om du odlat potatis i år kan du med gott samvete låta den ligga kvar i jorden till senare i höst. Potatisen mår inte dåligt av att ligga kvar, den gillar den svala, fuktiga jorden. Klipp ner potatisblasten om den börjar se risig ut och täck med lite halm, löv, växtdelar eller annat om du vill skydda skörden lite extra.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

24. augusti 2021