Stäng menyn

Pollinera persikoträd med fingret

När persikoträden blommar är det dags att pollinera. Jag använder fingret för att flytta runt pollen mellan blommorna, istället för pensel.

Pollinera persikoblommor med fingret

Persikorna blommar! Varje blomma har potential att utvecklas till en frukt. Foto: Ida Sjöö.

 

Vilka fina dagar vi har haft nu, när alla persikoträd som växer skyddat i tunnelväxthuset blommar! Jag tycker så mycket om den här tiden. Men det är också några veckor med fjärilar i magen. Om persikoträden blommar för tidigt riskerar både blommor och kart att frysa bort. Så har det blivit de senaste två åren, när vi haft sen frost på våren. Undrar hur det ska bli i år.

 

Läs mer: Marie Mandelmanns tips om att beskära persika

 

Eftersom det varit kallt och blåsigt ute ganska ofta, har det inte varit så många insekter på besök här i tunnelväxthuset. Bina i kupan längre bort i trädgården har inte sökt sig hit, och knappt några humlor heller. Dörren till växthuset har delvis varit stängd under en viktiga blomningen, eftersom det varit både kallt och rejält blåsigt. Jag har fått sköta pollineringen själv.

 

Blommande persikoträd

Nedanför de större persikoträden i tunnelväxthuset växer ett litet nektarinträd. Foto: Ida Sjöö.

 

Blommande persikoträd

Persika och nektarin blommar samtidigt, medan aprikos blommar tidigare. Det här är nektarinträdets blommor, som ser nästan identiska ut med vissa av persikoträden. Foto: Ida Sjöö.

 

Använd fingret

Oftast läser vi att en pensel ska användas för att pollinera persikoträd, aprikosträd och nektarinträd. Men jag vill tipsa om att en liten fingertopp duger bra som ersättare. Jag tenderar att slarva bort små penslar och tycker det är smidigare att använda fingret, det har jag ju alltid med mig.

Jag brukar pensla i blommorna med sidan av min lillfingertopp. Det är mycket praktiskt. Vänster hand håller lite i kvisten blommorna sitter och med höger lillfinger duttar jag i blomma efter blomma efter blomma. Det kan vara riktigt många blommor på vissa träd! Bilden nedan visar min lilla 'Ica Peach' - en persika med vita frukter som har absolut ljuvlig små. Och blommorna är så vackra med sin ljust, ljust rosa nyans.

 

Sara pollinerar persikoträd

När jag pollinerar går jag igenom trädet kvist för kvist och pollinerar så många blommor jag orkar på varje ställe. Foto: Ida Sjöö.

 

Blommande persikoträd

Så vackert med de gröna tulpanbladen under trädet och den massiva blomningen som nästan svävar ovanför. Foto: Ida Sjöö.

 

Pollinera persikoträd med fingret

Lillfingret är en praktiskt pensel. Några dagar efter pollineringen ser jag att jag gjort ett bra jobb - det finns början till pyttesmå kart. Foto: Ida Sjöö.

 

Det här trädet har jag beskurit rejält, så att det varken ska bli för högt eller för brett. Mitt mål är att ha ett litet träd som jag kan skydda för frost med en enkel fiberduk, utan att blommor och kart förstörs. Jag har klippt bort alla grenar på baksidan så jag lätt kommer åt. När temperaturen utomhus håller sig kring nollan och någon grad under, brukar det inte vara någon fara. Men om vi (som förra året) skulle få åtta minusgrader i slutet av maj, vill det till att vara förberedd.

Mina större träd har annan form och är dessutom mycket större - de är mycket svårare att täcka. Där får det bli lite som det blir. Gambling på persiko-nivå!

 

Läs mer: Vit persika 'Ice Peach'

 

Blommande persikoträd

Min persika 'Ica Peach' har beskurits i en form som gör att jag enkelt kan täcka trädet med fiberduk mot frost, trots att trädet växer vid väggen. Foto: Ida Sjöö.

 

Persikoträd som blommar

På varje liten kvist finns flera blommor. Om alla utvecklas till små kart är det bra att gallra, så att trädet klarar av att växa fram frukten. Foto: Ida Sjöö.

 

Pollinera persikoträd med fingret

På fingret fastnar massor av gult pollen när jag pollinerar. Foto: Ida Sjöö.

 

Blommande persikoträd

Blommorna är sanslöst vackra och om jag gör pollineringen bra finns möjlighet till annan skönhet sedan - persikofrukter. Foto: Ida Sjöö.

 

Hur vet man att det funkar?

Blomningen varar bara några dagar, sedan är den över. Då börjar nästa magiska del i persikofruktens blivande. De blommor som blivit korrekt pollinerade tar sig vidare till nästa steg. Medan icke-pollinerade blommor trillar av, bildar de pollinerade en bullig liten kula i själva blomman. Det ses kanske någon vecka efter pollineringen. Jag tycker det är så himla häftigt att se! Under pistillen bildas en grönvit liten kula, med pistillen som en liten tipp.

 

Läs mer: Pollinera persika, nektarin och aprikos

 

Om du vill kan man till och med känna vilka blommor som kommer att lyckas. Dutta lite på de nästan överblommade blommorna, så ser du att vissa trillar av direkt. De har inte blivit nåt. Men de som envist sitter kvar - där har pollineringen lyckats. Halleluja! Nu är det bara att vänta.

 

Sara pollinerar persikoträd

När persikoträden blommar är det ofta varmt och härligt i växthuset, trots att det är kallt ute. Foto: Ida Sjöö.

 

persikoblommor

De blommor som inte pollinerats korrekt trillar senare av. Foto: Ida Sjöö.

 

Med pensel

Självklart kan du använda pensel till att pollinera med, eller en tops eller något annat mjukt som kan föra pollen mellan blommans olika delar. Jag hittade en gammal sminkborste i bilen som fick följa med ut i växthuset, så jag kunde nå upp i de två högsta träden. Mitt tunnelväxthus är 3,5 meter högt och jag har låtit några av träden nå långt över mitt eget huvud för att nyttja den fina höjden.

 

Läs mer: Fyra sorters persikor

 

Sara pollinerar persikoträd

En gammal sminkborste kan användas att pollinera med. Foto: Ida Sjöö.

 

I min trädgård hemma på Skillnadens har jag fem persikoträd i mitt lilla tunnelväxthus, en nektarin och två aprikoser. På friland har jag en persika och en aprikos. Och i min lilla trädgård på berget har jag fyra persikoträd. Det är himla kul med persikor! Och tänk den vår pollineringen blivit toppen och vi inte överraskas av sen frost - då blir det persikokalas. Sånt kan man längta efter.

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

24. april 2021