Stäng menyn

Pollinera persika, nektarin och aprikos

Fruktträden som blommar väldigt tidigt på våren kan behöva hjälp med pollineringen. Aprikos, persika och nektarin hör till träden som blommar redan i mars och april. Så här pollinerar du dem.

En kvist med starkt rosa blommor.

Mitt lilla nektarinträd blommar med starkt rosa blommor - mängder på de små kvistarna.

 

I helgen ska det bli fint väder i Småland och jag räknar kallt med att mina stenfrukter i tunnelväxthuset slår ut i blom. Jag har två aprikosträd (de har redan börjat blomma så smått), ett nektarinträd och tre persikoträd. Se hur träden är placerade i inlägget jag länkar till nedan.

 

Läs mer: Träd och buskar i mitt växthus

 

En närbild på rosa persikoblommor.

Här blommar mitt persikoträd 'Riga' på friland. Blomningen utomhus är alltid senare än i växthuset.

 

Ett litet träd blommar med rosa blommor i motljus.

Persikoträdet på friland brukar blomma i april.

 

I vinterförvaring i ett uthus på Berghem (min lilla frustuga) har jag också ytterligare fyra sorters persikor och nektariner som jag odlar i kruka. De står betydligt svalare och är inte i närheten av att blomma än.

När persikor, nektariner och aprikoser blommar, oavsett om de odlas i växthus eller utomhus, kan de behöva hjälp med pollineringen. De blommar så tidigt att pollinerande insekter kanske inte är redo att göra sitt jobb än. Och även om de är ute och surrar så kan de ha svårt att ta sig in i växthuset. Dags att pollinera för hand alltså!

 

Pollinera så här

Insekterna surrar från blomma till blomma och förflyttar pollen väldigt effektivt. Om man studerar ett bi på nära håll ser man att hela insekten är täckt av gult pollen, lite som en sminkborste.

När insekterna saknas gör du på samma sätt. Enklast är att använda en liten mjuk borste eller pensel. Dutta i blomma efter blomma och förflytta på så vis omkring pollen. Pollen ska träffa blommas märke. Det är det honliga organet på blomman, som sitter på en liten "stjälk" - pistillen- mitt i blomman och på denna pistill sitter en något klibbig plupp. Där ska pollenet fastna!

Om du inte har en pensel till hands just när blomningen börjar går det lika bra att dutta försiktigt med lillfingret. Det brukar bli alldeles gult av pollen.

Utomhus brukar insekterna kunna klara av att pollinera, men jag brukar försöka ta ett var med penseln där för säkerhets skull med.

 

Läs mer: Fyra sorters persikor

 

Ett träd med kala grenar och vita blommor.

Det lilla trädet 'Ice Peach' blommar med svagt rosa, närmast vita, blommor i mars-april.

 

Skyar av rosa blommor på kompakta kvistar.

Nektarinen är som ett litet konstverk då den blommar. Dock orkar inte trädet växa fram frukter från alla blommor och jag behöver gallra flitigt. Trädet/busken sattes 2017 men har ännu inte gett frukt från alla kart som bildas.

 

Tål inte kyla

Perioden då träden blommar är ganska kort, bara några dagar. Både blommor och det första lilla fruktämnet är mycket känsliga för frost. Om det blir minusgrader under blomningen är det stor risk att blommorna trillar av, så också de första små frukterna som ser ut som pyttesmå gröna oliver.

Om du kan är det bra att skydda träden med fiberduk om det väntas kyligt väder, men det kan vara mycket svårt.

 

Läs mer: Marie Mandelmann - Beskär persika som du vill

 

Ett litet träd i ett växthus, bakom stora tråg med små gröna plantor.

Första sommaren efter plantering gav det lilla trädet 'White Peach' över fyrtio frukter och jag var överlycklig!

 

Så när persikor, aprikos och nektarin blommar, då är det dags att planera in en rofylld stund och gå runt mellan träden och hjälpa till med pollineringen. Det är alltid härligt, med stor förhoppning förstås om framtida frukt. Förra året frös alla mina små kart bort i maj och av den anledningen är jag extra taggad på frukt i år. Måtte det gå vägen!
/Sara Bäckmo

21. mars 2020