Stäng menyn

Pluggbox

Sommarblommor kan sås i en lång rad olika tråg och krukor. Idag vill jag tipsa dig om en särskilt fiffig variant, som ger dig många plantor på liten yta - en pluggbox.

Odling i pluggbrätte

I en pluggbox kan jag odla fram massor av plantor på väldigt liten yta. Den passar oss som vill odla i fönstret eller har liten plats till förodling inomhus. Foto: Ida Sjöö.

 

Den här lilla lådan i hårdplast kallas för pluggox och är en pryl som finns i vanliga trädgårdsbutiken. Den finns att köpa på nätet och i vanliga trädgårdsbutiker. Jag har ett helt gäng boxar och använder dem år ut och år in till både blommor och grönsaker. De har bra hållbarhet och är extra användbara till just blommor!

 

Läs mer: Såkalender för sommarblommor - januari & februari 

 

En egenhet vi blomsterälskare har är att vi har lätt för att förälska oss i många olika sorters blommor. Alltså, inte bara olika blommor, utan om olika sorter av samma växt. Jag som uppskattar rosenskära stort, vill helst odla flera varianter. Varför nöja sig med en?

I pluggboxen är det mest praktiskt att så en och samma typ av växt, så att fröerna gror ungefär samtidigt och sedan kan planteras om samtidigt. Då väljer jag gärna att så några olika varianter av en växt, så jag får många plantor. Till exempel passar rosenskära, ringblommor, zinnia, vädd, rudbeckia eller i princip vad som helst.

 

Pluggbox

Till pluggboxen är det bra att använda ganska finfördelad jord, eftersom cellerna är små. Här använder jag kompostjord från egen kompost. Foto: Ida Sjöö.

 

Pluggbox

Det är viktigt att trycka ner jorden ordentligt i cellerna. Om det är för luftigt håller inte jordpluggen ihop sedan, när man ska trycka ut den och plantera om. Foto: Ida Sjöö.

 

Vad är pluggbox?

Pluggboxen är en box som består av tre delar. Mina är så gamla så överdelen i genomskinlig hårdplast har vandrat iväg, men det viktigaste är de två nederdelarna. Nedersta delen är en bricka med 49 pluppar på. Plupparna finns i ett tråg med rejäla kanter, lite som ett ett slags kar. Övre delen är ett brätte med 49 väldigt små celler, cirka 2 cm i diameter överst. Den övre delen sätts på den undre delen och fylls med jord. Fröerna sås och om man vill kan man sedan sätta på det genomskinliga "locket" och på så vis få ett slags minidrivhus. Om man som jag inte har locken kvar, lägger man ett annat lock eller liten plastfilm över sådden för att få samma effekt. Det är viktigt att sådden hålls fuktig i översta lagret av jord, annars torkar grodden lätt ut.

Istället för att vattna på sådden, vattnar vi i tråget under. Det får plats cirka fem deciliter vatten. Jorden suger upp vatten underifrån, mellan plupparna och cellernas nedre del, den lilla "tratten". Fröerna gror så småningom och allteftersom rötterna utvecklas hämtar växten fukt i lagom takt underifrån.

 

Läs mer: Tips för att lyckas med försådd av blommor inomhus

 

Sara sår i pluggbox

Du kan använda vanligt sållad planteringsjord, såjord eller egen kompostjord i pluggboxen. Foto: Ida Sjöö.

Pluggboxar

Här ser du det undre trågets "pluppar". De övre cellerna vilar på dessa och trycks sedan ner över dem för att pluggarna ska tryckas upp ur tråget vid plantering. Foto: Ida Sjöö.

Pluggbox

Cellerna är små och inte ämnade för att växa fram plantor under lång tid i tråget. Plantera om växterna några veckor efter att de grott, då de blivit hanterbara och fått fina rotsystem. Foto: Ida Sjöö.

Pluggbox

Jag brukar fylla upp mina pluggboxar med jord en dag när jag har tid, så står de och väntar på sådd en dag när andan faller på. Foto: Ida Sjöö.

 

När plantorna är redo att planteras om eller sättas ut i landet, fälls en liten klaff ut i sidorna på det övre tråget, varpå övre delen av tråget trycks ner över piggarna i den undre delen. Då hoppar 49 perfekta små pluggplantor upp och kan lätt hanteras. När rötterna fyller ut pluggplantorna hålls jorden samman och de vita rötterna lyser som vackra nätverk mot den svarta jorden.

 

KOLLA GRONINGSTID

Bäst är att så växter som gror ungefär lika snabbt. Det brukar stå bak på fröpåsarna hur lång tid det tar för fröer att gro. Undvik till exempel att så sorter som tar 5-10 dagar att gro, tillsammans med sorter som tar 1-3 månader att gro. Om det inte finns information om groningstid på fröpåsen - googla den aktuella växten för att lära dig mer.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Så olika sorter

Det smarta tråget innehåller alltså 49 celler, sju rader med sju celler i varje. Till en pallkrage kan du till exempel odla några olika blommor eller en typ av växt med olika sorter. Självklart behöver du inte odla just sju sorter! I ett tråg jag nyss sått valde jag trädgårdsnejlika. Jag sådde två fröer i varje cell (eftersom jag inte provat att odla just dessa förut och vill vara säker på att något alls gror...) och valde fem sorter. Två av dem, rosa och lila, sådde jag två rader var av.

Pluggboxen får enkelt plats på de flesta fönsterbänkar och passar därför lika bra att använda inomhus som i växthus. När jag sår försöker jag att lägga någon typ av lock eller plast över sådden för att behålla fukten i jorden och se till att den är lite ljummen. Då brukar det gro bättre. Locken som följer med godislådorna jag vintersår i (se mer i länk nedan) passar hyfsat över boxarna och är ett bra alternativ till locken som följer med boxen vid köp. Dock brukar jag inte vinterså i dessa tråg eftersom rotsystemen är exponerade för kyla i pluggarna på ett sätt som kan skada rötterna.

 

Läs mer: Vinterså sommarblommor

Generellt är olika typer av pluggbrätten roligt att odla i, eftersom plantorna blir så snygga och lätta att hantera. Sådd tidig på året ger plantor som behöver skolas om/planteras om eftersom de ska växa under lång tid inomhus. Senare sådd ger plantor som du kan sätta från pluggboxen direkt ut i landet.

Självklart är boxen toppen också till grönsaker. Jag brukar använda den till bland annat kål, sallat, basilika och lök.

 

Sara vattnar pluggbrätte

Här är mitt lilla tråg med trädgårdsnejlikor. Det är första gången jag odlar dessa. Alla utom en sort har kommit upp fint och sedan fotona togs har plantorna blivit ungefär dubbelt så stora. Foto: Ida Sjöö.

 

Växter i pluggbox

Den dag det är dags att plantera om är det bara att pluppa upp plantorna och sätta i egen kruka. Eftersom jag sått två frön i varje plugg kommer jag att behöva dela plantorna. Nejlikorna ska senare växa i ett av mina tunnelväxthus. Foto: Ida Sjöö.

 

Det är väldigt bra att ha lite olika tråg att välja mellan när vi odlar, framförallt då vi driver upp växter inomhus. Olika tråg har olika egenskaper. Vill du ha tips på fler slags tråg kan du kika på min video där jag går igenom olika alternativ jag använder: Saras tips - Krukor, brätten & tråg.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

04. februari 2021