Stäng menyn

Plantera tomater i lerkruka

En kruktomat för inomhusodling är fin att plantera i en enkel lerkruka. Följ med när jag planterar om och få mina bästa tips.

Sara med nyplanterad tomatplanta

Dags för omplantering av tomater. Så fint det blir! Foto: Ida Sjöö.

 

Dags att ge kruktomaterna en make-over! Mina förstatomater för kruka såddes redan i september, för att sätta frukt lagom till dess att jag tagit över handelsträdgården. Om allt går vägen har vi röda fina tomater till Alla hjärtans dag. Tänk att kunna skippa importerade rosorna och istället erbjuda kunderna en vacker tomat att fira en älskad med. Säg det med en tomat!

Nåväl. Jag har valt att odla mina kruktomater vidare i fina lerkrukor och vill passa på att dela tips för hur du planterar och odlar tomater i dessa. Lättast alla gånger är att odla tomaterna i plastkruka, men det är förstås mycket tjusigare att odla i lerkärl.

 

Läs mer: Enkla tips för att odla tomater

 

Blöt krukan innan plantering

Lerkrukor läggs med fördel i blöt innan planteringen så de får suga åt sig vatten. Foto: Ida Sjöö.

 

Om lerkrukor

Anledningen till att jag tycker det är lite svårt att odla i lerkrukor är för att de suger åt sig en del vatten från jorden. Om man inte passar sig är det risk att jorden torkar ut, så att rötterna skadas. Det är viktigt att bära med sig hela tiden.

Innan jag planterar i lerkrukor lägger jag dem i blöt en stund så att de suger åt sig vatten.

Ett annat knep är att också vattna både växten och planteringsjorden innan du sätter igång. Det kan vara lite slabbigt att göra på diskbänken eller annan plats inomhus och du kan kompensera genom att istället vattna rejält efter planteringen.

 

Läs mer: Att tjuva tomater inomhus

 

Knipsa av nedersta bladen

De nedersta bladen tas bort, samt andra som kan se lite skruttiga ut. Foto: Ida Sjöö.

 

Ta ut plantan från plastkrukan

När rötterna börjar titta ut ur dräneringshålen under plastkrukan är det dags att plantera om. Foto: Ida Sjöö.

 

Mina plantor är av sorten 'Vilma' och såddes alltså i september. De bär frukt nu, de är på väg att mogna nu när dagsljuset ökar. Rotsystemen är jättefina, plantorna är buskiga och har fin färg. Allt perfekt!

Innan omplanteringen tar jag bort de blad längst ner på växten som ser risiga ut. Putsar lite. Sedan klämmer jag runt plastkrukan och lyfter upp växten försiktigt ur krukan. Så glad jag blir av att se hur fint de vuxit!

Lerkrukan jag valt till tomaterna har traditionell form och är 19 cm i diameter. Det är en bra storlek som tomaten kan stå i ända fram till sommaren. Då kan den planteras ut i landet eller sättas i en större kruka. Jag grundar krukan med pyttelite jord i botten och sätter hela växten djupt ner i krukan. Till dessa tomater använder jag urnjord (kallas ofta för U-jord i trädgårdsbutiken). Den innehåller extra mycket näring som kommer växten till nytta under längre tid, jämfört med vanlig planteringsjord. Jorden packas i krukan runt växten och ända upp till krukans kant. En del av stammen begravs alltså i jord, vilket gör plantan stadig och får den att se fin och kompakt ut.

 

Läs mer: Tips för att plantera om tomater

 

Till lerkrukor i den här storleken passar det med lerfat som är 17 cm i diameter. Hela växten blir en fin krukväxt hemma och levererar dessutom ätbart inom kort. Underbart!

Kruktomater behöver oftast inte bindas upp, men jag sätter en pinne i mina för säkerhets skull. När tomaterna börjar utvecklas blir grenverken tunga och kan behöva lite stöd. Särskilt om du odlat tomaten utan växtbelysning - då är den ofta extra ranglig.

 

Fyll på med jord innan du sätter ner plantan

Lite urnjord strösslas i botten på krukan. Foto: Ida Sjöö.

 

Plantan i krukan

Växten sätts djupt i krukan. Foto: Ida Sjöö.

 

Fyll på med jord

Fuktig jord packas runt plantan och trycks ner mellan plantan och krukans kant. Foto: Ida Sjöö.

 

Vattna rikligt

Ett fint fat i passande storlek gör växten extra fin. En tomat som krukväxt är inte fel! Foto: Ida Sjöö.

 

Häll på mycket vatten

Man behöver tänka på att vattna ordentligt i en lerkruka, så att inte jorden torkar ut. Foto: Ida Sjöö.

 

Så egna kruktomater

Det är en fin tid nu att så lågväxande tomater för krukodling om du inte kommit igång. Det finns många fina sorter att välja mellan. Min favorit är 'Vilma'. Den blir cirka 40 cm hög och ger massor av små röda tomater med lite syrlig smak. Tomaterna blir sötare när växten får mer solljus på senvåren och sommaren.

 

Läs mer: Sex problem med kruktomater

 

Kruktomater är roligt att odla på vintern för att skörda tomater när de inte längre finns färska från trädgården. Men plantorna är lika värdefulla på sommaren! När det är lagom varmt ute kan tomaterna sättas utomhus i krukor eller grävas ner i landen. De ger skörd hela sommaren och en bit in i vintern.

Glöm inte att det är lätt att ta sticklingar av dina kruktomater! Nyp av ett sidoskott och plantera i en liten kruka med planteringsjord. Det tar inte många dagar innan nya rötter letar sig ut i jorden och du har en helt ny planta.

 

Sätt ner stöd för plantan

En enkel pinne blir ett lagom diskret växtstöd, det sätts nära plantan och kan bindas fast i stjälken med en liten snörstump. Foto: Ida Sjöö.

 

En liten tomat som är på gång

Mina Vilmor har redan tomater! Jag längtar efter att se dem mogna nu. Foto: Ida Sjöö.

 

Nyplanterad och nyvattnad tomatplanta

Dags att bära till en bra bänk där tomaten ska få växa vidare. Jag odlar mina kruktomater under växtbelysning hemma. Foto: Ida Sjöö.

 

När planteringen är klar vattnar jag igenom jorden ordentligt, så det kommer ut vatten på fatet. Därefter gäller det att vattna regelbundet så att jorden hela tiden är lagom fuktig. Tomater som växer i mindre krukor inomhus behöver mer vatten än plantor i stora krukor utomhus. Du behöver inte gödsla något den första tiden. Det är först när/om bladen börjar bli gulaktiga som det är dags att stödgödsla.

Plantorna jag sätter om i lerkrukor nu finns på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik och du är välkommen att handla en tomat hos oss om du gör ett besök. Vi har öppet fredagar i januari (2022). Om du läser det här inlägget senare kan du se våra öppettider på www.skillnadens.se. Välkommen!
/Sara Bäckmo

 

09. januari 2022