Stäng menyn

Plantera purjolök i torr jord

Det är jobbigt att plantera när det är torrt och varmt. Min elefantpurjolök har planterats provisoriskt i pallkragar. Dessvärre är jorden rysligt torr, men det har jag löst genom att använda mig av ett smart planteringsknep.

Ett knippe med purjolök i små plantor ligger på jorden.

Ett knippe purjolök är lätt att sära på, det är bara att försiktigt dra isär plantorna en och en eller i små grupper.

 

Åh vad jag tycker synd om min jord just nu. Alla platser som inte är täckta med organiskt material i täckodlingen har det tufft i torkan. Fy sjutton! Jag har inte ens vågat sätta ut en del grönsaker som förodlats, helt enkelt för att jag redan vet att jag inte klarar av att vattna så mycket som behövs. Några mindre ytor i stora köksträdgården är fortfarande tomma, trots att de ligger i bästa möjliga läge. Men det är så torrt och omständigt att vattna, så jag låter bli att plantera och väntar några veckor på regn.

 

Purjolöken behöver planteras

Men purjolöken. Den kan inte stå och stampa hur länge som helst. I år har jag en fin sådd av den stora elefantpurjolöken och för att den ska bli något att ha behöver den ny växtplats där den kan få biffa till sig ordentligt.

Imorse gjorde jag en provisorisk lösning. Min tanke är att löken kan få växa i små kluster i en pallkrage till dess det dragit in lite regn och förbättrat möjligheterna på friland. Jag har flera planteringar där jag gärna vill se elefantpurjon som sällskap, där kan jag plantera den om några veckor om allt går som det ska.

 

Läs gärna: Purjolök i låda

 

En hand håller ett knippe med små purjolöksplantor.

Fastän purjolöken såddes ganska sent på våren och har fått stå utomhus så har den blivit väldigt fin. Sådder som görs senare på våren växer fint om de står i skugga eller halvskugga.

 

Lök i skymundan

Den här purjolöken såddes väldigt sent på våren, kanske i april och har fått stå på undantag i ett tunnelväxthus och klara sig bäst den kan. Sådder som jag vill sköta minimalt ställer jag i sina byttor rätt på jorden mellan till exempel tomater och gurkor. Rötterna trycks ut i botten på tråget och kan samla fukt och lite näring från jorden under, det är supersmart. På så sätt har löken klarat sig fint fram till nu. Som du ser har jag inte klippt den så som jag brukar göra, det har jag helt glömt bort. Och imorse vart det så tidigt så jag orkade inte knalla in efter sax när jag väl planterade. Det går bra hur som helst.

 

Torr jord

Jorden i den här pallkragen är hårt packad och mycket torr. Med en liten handspade har jag luckrat hela ytan genom att hacka i den och böka omkring lite. Därefter har löken delats i små kluster med 3-6 små lökar i varje grupp. Dessa har planterats i hålor, fyra per rad längs kortsidorna.

Det här med att sätta grönsakerna i små hålor är ett smart trick för den som behöver plantera när det är torrt. När jag vattnar samlas nämligen vattnet runt löken och rinner sakta ner i den luckrade jorden runt plantorna, istället för att merparten rinner ut längs sidorna i pallkragen. Planteringen blir glesare, men just nu har jag hellre en gles plantering som överlever. Om den nu gör det i torkan vill säga, eftersom jag verkligen vattnar minimalt. Ja, i stort sett bara på sådder och i växthusen.

 

Se gärna: Purjolök - från sådd till skörd

 

Närbild på purjolöksplantor som är satta i en lite grop, det står vatten runt plantan.

Titta så fint vattnet samlas runt löken! Oavsett om det är en kål, mangold, purjolök eller potatis som kommer i jorden är den lilla gropen suverän när jorden är torr.

 

Gödsla purjolöken

Eftersom jorden är så skruttig just nu kommer jag att vilja gödsla ordentligt och så småningom täcka jorden med gräsklipp. När jorden är snustorr är det dock ingen bra idé att täcka med gräsklipp direkt, då kommer bara täckmaterialet att suga upp fukt från jorden i sin strävan efter att bli ett med den, alltså då gräsklippet bryts ner. Det är bättre att vattna några gånger under en dag eller två så att jorden absorberar fukten och sedan lägga på materialet.

 

 

Som du ser i det här fallet är löken fortfarande väldigt liten och det finns risk att gräsklippet trillar ner över löken. Jag kommer att lägga på gräs i alla fall, framförallt längs pallkragens kanter, och försöka hålla efter det hjälpligt. Att täckodla pallkragar gör stor skillnad nu när det är väldigt varmt och torrt, se gärna mer om det i videon ovan.

Efter att planteringen vattnats på morgonkvisten när löken planterades  (jag har ju min rutin att morgonodla innan familjen går upp på helgerna och sommarlovet...) har jag också vattnat en gång på kvällen. Efter dagens andra vattning har jag också gödslat med kiss utspätt med vatten. Min plan är att vattna en gång till imorgon bitti innan jag lägger på täckmaterialet.

 

Läs gärna: Späd men livskrafti purjo

 

 

En pallkrage fotograferad ovanifrån.

Så här ser pallkragen ut då planteringen vattnats. Vattnet har samlats i små gropar runt plantorna där det sakta sipprar ner och fuktar jorden runt lökens rötter.

 

Det här sättet att plantera i torr jord, i små gropar, kan användas till alla möjliga grönsaker. Jag ska visa fler fiffiga sätt i både blogginlägg och videos snart.
/Sara Bäckmo

09. juni 2018