Stäng menyn

Plantera i trädgården på sommaren

I slutet av juni är det definitivt dags att sätta ut de sista krukplantorna i köksträdgården. Ut med rubbet! Här är fem tips på hur du får plantorna att trivas när du planterar ut.

Backar med frodigt gröna växter i krukor.

Här är tre tråg med växter som ska planteras ut under onsdagen. Jag är taggad! Sen har jag massor fler plantor kvar hemma som jag ska trolla fram plats till med. Nu får man vara kreativ.

 

Oj, oj. En snabb översyn över bunkrade plantor visar att jag har lite mer kvar att plantera ut än jag kanske hade räknat med. Är det samma för dig? Vi är i slutet av juni och den riktigt heta starten på sommaren har gjort att jag dragit mig för att plantera ut. Jag vill kunna vattna optimalt och har väntat på att kunna färdigställa mitt nya bevattningssystem. Dessutom har jag kompenserat för vissa misslyckade sådder genom att så nytt, och då kan jag inte plantera ut förrän växterna kommit upp lite i storlek. Nu är det dags!

 

Läs mer: Så i tråg och krukor på sommaren

 

Plantor i ett tråg med vatten.

Innan utplantering när det är torrt ute är det bra att ställa växterna i en balja vatten, så rotklumpen är fuktig.

 

Grönsaker och blommor

Det är en synnerligen blandad kompott av växter som står kvar i krukor och tråg. Bland grönsakerna hittar jag gurka, melon och squash. Här finns mangold, betor, sallat, massor av kål, majs och några tomater. Till nya balkonglådorna i stugan på berget har jag blomma för dagen och allehanda blomsterväxter. Och till landen med snittblommor finns zinnia, jätteverbena, krysantemum och lejongap. Det mesta är sått på våren, men en del snabba växter har såtts på försommaren och är redo att sättas ut nu.

Ett av mina dilemman är att det börjar bli ganska fullt i landen. Då blir det en årligen återkommande övning i att helt sonika knö ner saker där det finns plats. I början av säsongen har jag en ganska gles plan för odlingsplatserna, men sen blir det välfyllt värre, he he. Hellre mer än mindre, så att säga.

 

Köksträdgård med pallkragar och bäddar i en sluttning.

Min lilla köksträdgård för sommaren 2021, med totalt nio odlingsbäddar. Tre ligger i sluttningen.

 

Det kan tyckas omöjligt att hitta plats till alla fina växter, men det brukar gå att hitta lösningar med sannolika och osannolika samplanteringar.

 

Fem planteringstips

Jag har snappat upp att en del är i samma sits som jag, med många plantor kvar att sätta ut. Sommaren är en bra tid för att plantera växter i köksträdgården (samma gäller för sommarblommor) men det gäller att vara lite smart så att växterna inte får en fullständig chock. Här har jag listat några tips som du kan bära med dig när du planterar i köksträdgården på sommaren.

 

Vänj dina plantor vid sol

Om du förodlat växter i krukor är det bra om de på något sätt vant sig vid sol innan du sätter ut dem. På sommaren är kyla inget problem (det är ju varmt för det mesta) men solen kan skada växterna mer än man tror. Sätt växterna i skuggan utomhus några dagar innan utplantering och därefter i halvskugga. Om du haft växterna i växthus behövs sällan någon stor process, de är redan vana vid sol.

 

Vattna krukorna omsorgsfullt

När du vänjer växterna vid sol måste du samtidigt parera och se till att vattna. Bäst är att ställa växterna i ett tråg med vatten i botten. De blir törstiga och torkar lätt ut när de står i sol. Innan du ska plantera ut är det bra om växterna stått i ett vattenbad och riktigt sugit upp vatten.

 

Läs mer: Vattna bra för att lyckas med sådd och plantering

 

Pallkrage med gröna plantor och en del till bevattningslösning.

Jag har vattnat mina växter några gånger under dagen - innan jag sätter ut växterna.

 

Gurkplantorna står nästan i givakt efter vattningen, spänstiga och fina. De planterades på kvällen och är förhoppningsvis lika pigga imorgon. Gurkorna växer mellan vitlök.

 

Vattna växtplatsen innan utplantering

Det låter kanske konstigt att vattna innan växterna sätts ut, men är ett bra knep för att underlätta för växterna. När växten redan är planterad är det lätt hänt att jorden runt växterna flyter bort om vi vattnar efter plantering. Det är smartare att vattna växtplatsen innan.

 

Välj tidpunkt

På sommaren är det bäst att plantera när stekhet sol inte lyser på växtplatsen. Välj en molnig eller regnig dag, alternativt plantera på kvällen eller då växtplatsen ligger i skugga. Då får växterna en stunds återhämtning på nya växtplatsen innan solen dundrar på. Om du inte kan undvika sol är det inte dumt att lägga någon typ av skyddande duk eller nät över växterna som tar bort värsta gasset. Tänk på att det måste vara luftigt så det inte blir tätt och ännu varmare under duken.

 

Vattna, vattna, vattna

Inget är så viktigt vid utplantering på sommaren som att hålla koll på vattningen. De första dagarna efter utplantering kan du behöva se om växterna två-tre gånger om dagen, om du är rädd om plantorna. Har du råd med lite svinn räcker det med en gång. Om du gör jobbet bra de första dagarna kan du slappna av lite mer sedan. Bäst är om du kan lägga någon typ av bevattningsslang vid växterna den första tiden.

 

Jag hade inte tänkt sätta fler kålplantor i den här bädden, men så hittade jag mina blomkålsplantor och ändrade mig. Perfekt om de kan få bo någonstans där vattningen sköts perfekt. Har flyttat om lite i lilla kålbädden - nu får allt plats.

 

Närbild på en grön savoykål.

Så läckert med en välmående savoykål. Dessvärre hade fröerna dålig grobarhet och av flera sådder var det bara en enda planta som tog sig.

 

Så här ser lilla grönsaksodlingen på berget ut i solgasset. En kompakt liten odling som rymmer många slags grönsaker, men bara få av varje.

 

Här på berget är nu min plan att få ut så många växter som möjligt - på så kort tid som möjligt. Jag har ett automatisk bevattningssystem anslutet, som via en bevattningsdator kan vattna upp till tre gånger per dag. Jag har låtit systemet vattna två gånger samma dag som jag planterar ut och jorden är rejält fuktig. Eftersom plantorna också är vana vid sol sedan tidigare och i hyfsat gott skick har jag ingen anledning att oroa mig, trots att trädgården ligger tre kilometer hemifrån och jag inte kan se till den varje dag. Mer om planen för min lilla trädgård på berget ser ut i år (2021) kan du se i videon nedan.

 


Nu är i stort sett allt jag vill ha ut i landen för sommaren planterat och ett visst lugn infinner sig. I ett huj har det blivit plats ledig i växthusen hemma och jag kan så nytt för att ha plantor att sätta ut på sensommaren. Trädgårdslivet rullar vidare!
/Sara Bäckmo

 

23. juni 2021