Stäng menyn

Från sådd till skörd - Plantera gurka

Här kommer del två i serien om att odla gurka. Jag sätter ut mina plantor på friland och berättar vad jag tycker är viktigt att tänka på runt planteringen.

Gurkplantor ligger bredvid varandra på jorden med blottade rötter.

Så här ser plantorna ut när de pillats ur sitt tråg och är redo att planteras i landet.

Tre veckor har gått sedan jag sådde mina gurkor - fjorton stycken 'Longo da China'. De har grott otroligt fint och blivit kraftiga fina plantor. Det är hög tid att plantera och lite nervöst att göra det de här dagarna när det är så väldigt varmt. I del två sätter jag ut mina gurkor på friland. Videon är inspelad 4 juni 2019.

 

 

Sedan gurkorna planterades tidigare i veckan har det varit idel varma och soliga dagar, vissa dagar trettio grader. Den här växtplatsen är som sagt trädgårdens varmaste och ligger väl skyddad för vinden. Några av plantorna har sett lite trötta ut men alla har överlevt fint. Några har fått lite solskador på de största bladen, men inget allvarligt. Jag har vattnat flitigt de första dagarna för att de ska ha bättre möjlighet att bo in sig.

Det är lättare att sätta gurkor i växthuset tycker jag, där plantorna inte alls är så utsatta för stark sol. Nu gör jag mitt bästa för att pyssla med dem så de bor in sig fint på växtplatsen. Det vore ju kul att kunna ge ungarna en gurktunnel i år, äntligen!

 

Små plantor sticker upp ur ett tjockt lager med bleknande gräsklipp.

Gurkorna är nu inbäddade i ett fint lager gräsklipp som håller fukten fint i jorden och skyddar den från att torka ut varma dagar.

 

Tidigare avsnitt

I första avsnittet av serien Gurka - från sådd till skörd kunde du se hur jag sådde gurkorna.

 

 

Videon ovan är inspelad 16 maj 2019. Sorten jag sår i videon heter 'Longo Da China'. Totalt såddes 14 fröer och resten av tråget fylldes upp med rosa krassen 'Ladybird Rose'.

/Sara Bäckmo

09. juni 2019