Pastörisera äppelmust
Det är lätt att göra äppelmust som kan förvaras länge. Pastörisera musten på spisen och fyll på flaskor. Här är en rapport från vår senaste äppelmustning.
I helgen gjorde barnen och jag äppelmust. Det var första gången vi använde den nya äppelpressen, med tillhörande kross. Inte världens lättaste projekt att göra själv med fyra barn. Nästa gång ser vi fram emot mer handkraft och planerar in en ny pressning när Philip är hemma. Men resultatet blev fantastiskt gott. Nu har vi en hel back med ljuvlig pastöriserad äppelmust.
Äppelmust i press
Tidigare har vi bara gjort mindre mängder must hemma i en smidig råsaftcentrifug. Det funkar utmärkt och är ett bra tips till dig som vill prova musta. Jag har också lämnat äpplen till mustning hos vännerna på Rinkaby Gård och fått otroligt lyxig must tillbaka. Men det kostar ju en slant att få hjälp med, så det är verkligen lönt att göra jobbet själv.
Äppelmust i råsaftcentrifug
Äppelmustning på Rinkaby Gård
Nu har jag alltså köpt en enkel liten press och en fruktkross för att kunna musta lite mer på hemmaplan. I framtiden hoppas vi kunna musta i större volym tillsammans med vänner, men vi har inte kommit så långt i planeringen än. Då kommer vi att försöka få till maskiner som kräver mindre handkraft, för att kunna jobba snabbare.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
I helgens pressning hade i samlat ihop motsvarande ungefär två trädgårdskorgar med äpplen och fick från det drygt tjugo liter äppelmust. Vi har inga äpplen själva i år på grund av den sena frosten i maj och har samlat på oss lite hos vänner.
Processen såg ut så här
- skölja äpplena i en stor balja
- skära bort skadade delar
- skära i klyftor (annars orkade vi inte dra runt krossen)
- krossa frukten två gånger
- pressa
- fylla på dunkar och låta stå svalt ett dygn
Färsk äppelmust har en hel del klegg i sig som sjunker ner till botten när musten får stå. Jag tycker att det förbättrar smaken. Den pressade musten blir grumligare i färgen än den vi gjort tidigare i juicepress. Jag gissar att det har att göra med hur finfördelade äpplena krossas. Bägge funkar fint. Ju mer finkrossade äpplena är desto mer juice kan pressas ur dem.
Pastörisering för lång hållbarhet
Det allra enklaste är att frysa äppelmusten. Den kan läggas i frysen direkt efter att den tappats på burkar eller flaskor eller återvunna mjölkkartonger. Vi har dock ingen plats i frysen till äppelmust. Dessutom ville jag göra små utflyktsflaskor till barnen, som de kan ha med sig när skolan ordnar aktiviteter eller om vi i familjen vill göra något litet extra.
För att lagra must i flaskor behöver drickat först pastöriseras. Det finns flera metoder att göra detta på.
Pastörisera äppelmust på spisen
Jag häller över musten i den största kastrull jag har, men häller försiktigt så att inte bottengrumset kommer med. Sedan hettas musten upp till 75 grader och står så i 15 minuter. Jag håller koll på temperaturen med en lång termometer.
Ungefär samtidigt som musten ställs på spisen ställer jag in flaskor/burkar och lock i ugnen för att steriliseras. De står på 100 grader i cirka 30 minuter.
Den varma musten hälls på flaskorna direkt och locket skruvas på. Sedan ställer jag flaskorna i en back eller på en bricka, inlindad i en filt. De ska svalna långsamt. Därefter förvaras de svalt, men det funkar också fint i vanlig rumstemperatur.
Det går utmärkt att pastörisera på spisen i en vanlig stor kastrull, men det krävs flera omgångar och ganska mycket tid om det är mycket must. För större omgångar har jag ett andra kärl, särskilt avsedda för pastörisering.
Pastöriserad must håller sig i minst ett år, ofta längre än så. Jag har på prov sparat flaskor i cirka 1,5 år och de har smakat underbart.
Den här omgången är i första hand till barnen, så att de ska ha god hemgjord äppelmust till sina utflykter. Av erfarenhet vet jag att det lätt blir tjat och gnat om vem som druckit mest och hur flaskorna fördelas. Det här råder jag bot på genom att redan på förhand dela upp flaskorna. Nu har varje barn tio flaskor var, tydligt märkta med bokstav för respektive namn. Föräldrarna har resten att disponera på bästa sätt.
Om du inte redan provat tycker jag det är hög tid att samla ihop lite äpplen och prova göra en omgång must. Det är inte så svårt som det verkar och du behöver verkligen inte göra en stor omgång först. Prova till exempel två kilo äpplen och se hur det blir. Eller välj päron, det är nästan ännu godare! Garanterat gillar alla i familjen musten och det är en fin upplevelse att göra den goda drycken hemma själv. Lycka till!
/Sara Bäckmo