Stäng menyn

Ogräs blir gödsel till bärbuskar

Ogräs är jobbigt. Jag försöker se det som en resurs och använder allt ogräs i min täckodling. Här visar jag hur jag täckodlar vinbärsbuskarna.

Det fanns en tid när jag rensade ogräs och slängde det mesta på komposten. Där blev en del till jord medan annat fick ny växtkraft och spred sig hej vilt. Nu har jag ingen kompost längre. Och ogräset får ett nytt liv i min grönsaksodling - som jord.

I veckans klipp visar jag hur det ser ut under mina bärbuskar, som gödslas enbart med ogräs och en del andra växtmaterial. Dessutom delar jag tips på hur rötter från till exempel kvickrot och kirskål kan användas.

 

 

 

Många frågar om ogräs
Jag vet inte hur många frågor jag svarar på om ogräs. Vanligast är att jag delar bilder där jag fotat ogräs i täckodlingen och genast dundrar frågorna in. De flesta undrar med förskräckelse om inte ogräset får fäste och sprider sig vidare? Jag har hittat en bra strategi för hur jag använder ogräs utan att det sprider sig vidare och jag hoppas så att fler vågar använda det här materialet i täckodlingen. Det är lika värdefullt och näringsrikt som annat grönt material!

 

Hellre använda än slänga
Jag strävar förstås efter att ha en så ogräsfri odling som möjligt, men en del blir det ändå. Och i år är det extra mycket eftersom jag inte kunde täcka så stora ytor av köksträdgården då jag var gravid under hösten, vintern och våren. Då känns det extra värdefullt att använda ogräset till något bra, istället för att det tar näring ur jorden under tiden det växer utan att bidra med något positivt.

Om du trots allt känner dig tveksam till att använda ogräs på det här sättet är ett annat alternativ att blötlägga växtdelarna, inklusive rötter, precis på samma sätt som görs vid tillverkning av nässelvatten. Då blir ogräset till ett gödselvatten och de ruttna växtdelarna kan läggas direkt i odlingen utan att spridas. Luktar skit en dag eller två förstås, men kommer till användning.

Tips på tre bra täckmaterial från den egna trädgården kan du se i Tre täckmaterial för sommaren.
/Sara Bäckmo

02. juni 2016