Stäng menyn

Odlingslådor för höstens mat

Odlingslådor som snart kommer att fyllas av höstskörd.

I min köksträdgård har jag ett helt gäng olika lådor som jag särskilt använder för att få tidiga skördar och plantor under vår och sena dito under hösten. En stor del av dem ramar in några av kvarteren i köksträdgården på ett användbart sätt.

Jag har snickrat de flesta själv. Tretton stycken ganska smala lådor som ramar in två av kvarteren i köksträdgården. Jag har byggt dem av ohyvlad plank från byggvarubutiken, av den sort som används till huspanel, cirka 17 centimeter breda.

Att beställa virke som är sågat och klart är ett enkelt sätt att göra ett sånt här litet bygge snabbt och dessutom tillsammans med ett gäng barn. Lätt att hämta en hög brädor på sågen och sedan skruva ihop en låda om dagen. Kostnaden för att få brädorna sågade i lämpliga längder är mycket liten, jämfört med arbetet att låna släp, hämta brädor och ordna byggfabrik hemma tillsammans med små barnen. I den här tiden i livet är jag gärna lite bekväm ibland.

Lådorna är 50 x 100 cm, enkelt sammanfogade med skruv. De är inte behandlade på något sätt och inte målade. Nu är de inne på sin tredje säsong och kommer att hålla några år till. Då de är färdiganvända kommer jag att ha en annan plan för hur jag avgränsar landen och kommer inte att sakna just de här lådorna.

Till mina lådor har jag snickrat ett gäng enkla lock. Av så raka takläkt som möjligt har jag skruvat ihop ramar som jag häftat väderbeständig byggplats på. För att de inte ska blåsa bort under höstvindarna lägger jag en sten i var ände på ramen.

I lådorna sår eller planterar jag en del av det som ska växa under hösten. De är jättebra till växter som inte är så högväxta, eftersom lådorna ska täckas med lock. Sallat, spenat, vintersallat, rädisa till exempel. Har jag plats höstsår jag gärna perenner eller sommarblommor också.
/Sara Bäckmo

30. juli 2014