Odla svartkål 'Jagallo Nero'
Det här är en mycket vacker och användbar svartkål. Den är inte så lätt att få tag i så om du hittar den tycker jag att du ska slå till på en gång. Smaken är mycket fin och uppskattad.
Det är tredje året jag odlar svartkål 'Jagalla Nero'. Första året var jag inte så entusiastisk. Det gick långt in på säsongen innan jag smakade på allvar och då var det inte ens jag som lagade mat på den. Det var Philip. Du måste smaka den här, sa han. Den är så god! Och så gjorde jag det och tyckte precis samma sak.
Läs mer: Guide - Odla underbar kål
'Jagallo Nero' är en svartkål med helt andra blad än de vanligare sorterna, som 'Nero di Toscana' till exempel. Bladen är smala, flikiga och lite böjda hit och dit. De sitter direkt på huvudstammen men bildar också mindre kraftiga sidoskott. Medan vanliga svartkål är väldigt mastig i sin struktur, läderartad på något sätt, är de här bladen så smala att de upplevs på ett helt annat sätt när de används i matlagningen. Smaken är mild. Bladen är perfekta att äta både färska och tillagade.
Den är enkel att odla och sås precis som vanlig kål. Den kan sås på vintern (vintersådd), på våren och på sommaren och ge bra resultat från stora eller mindre plantor, beroende på tiden för sådd.
Läs mer: Gästblogg - Odla kål á la Skillnadens
Det som gör 'Jagallo Nero' knivigare rent odlingsmässigt är de delikata och smala bladen. Om plantorna drabbas av larver, från kålfjäril eller kålmal, är dessa betydligt svårare att hitta på de flikiga bladen, än på vanliga svartkålens breda och robusta blad. Äggsamlingar är nästan omöjliga att hitta. Det positiva är dock att samlingar av larver ofta sitter i begränsade kluster och eftersom bladen är så många och smala kan de lätt nypas av med larvsamlingen på utan att det gör någon större skada för plantans välmående eller utseendet.
Och utseendet, ja. Den här kålen är sååååå vacker! Man hajar liksom till och undrar vad det är. Är det en broccoli? En slags... ja, vad då? Tillsammans med sommarblommor är den helt magisk, men i årets odling fick jag ta bort sommarblommorna från planteringarna innan kålen hann växa till sig på sensommaren. Det var ju så rysligt torrt.
Se video-guide om kål: Kål - från sådd till skörd
Just nu hittar jag inga svenska fröbutiker som har sorten, men om du vågar dig på en beställning från någon utländsk fröfirma hittar du frön till exempel i superodlaren Camilla Plums webbutik. Den går där under namnet grönkål istället för svartkål. Och svartkål är ju i sig en variant av grönkål, så det är ju helt korrekt.
/Sara Bäckmo