Odla smörgåskrasse på papper
Få saker växer så snabbt som smörgåskrasse. På bara några dagar ha en tät matta av gröna smakrika blad vuxit fram och kan användas på smörgåsar och som topping på mat.

Smörgåskrasse är lätt att odla och blir en fin detalj i köket eller på matbordet.
Smörgåskrasse är utan tvekan den växt som ger snabbast skörd efter sådd. På bara några dagar finns utmärkta skott att skörda. Och det är lätt att odla. Man behöver inte ens jord.
Förra veckan var jag hos min mamma och förberedde sommarens stora 80-årskalas. Jag hade köpt en påse krassefrö och föreslog min mamma att vi skulle så för att ha färska blad till festen kommande vecka. Jag sådde på torsdagen, och när vi kom tillbaka torsdag veckan efter var bladen färdiga att skörda. Det tar i regel 5-7 dagar för bladen att bli klara, så det var helt enligt plan.
Läs mer: Odla egna mikroblad

Till vårt stora familjekalas har jag odlat ett helt fat med krasse och har ett nytt på gång som kan ätas när det första är slut.

Hushållspapper går fint att odla på. En del odlar till och med på fat bara med vatten, men jag tycker det blir bäst på papper.
Odla på hushållspapper
Ett enkelt sätt att odla smörgåskrasse är att så fröerna på blött hushållspapper eller liknande. Jag brukar vika ihop några lager papper och lägga på en tallrik. Pappret blöts med vatten och kan då formas enkelt så att kanterna viks ner för att passas innanför tallrikens kanter.
Pappret ska blötas så att det är rejält fuktigt, rentav blött.
Fröerna strösslas ut över ytan i ett jämt lager. Kort efteråt syns tydligt hur fröerna sugit åt sig av vattnet och fått en gelá-aktig yta. Samma dag brukar fröet ha spruckit upp och en lite grodd tittar fram.
Sådden kan stå på en bänk vid ett fönster. Den behöver inte så mycket ljus, men skotten blir grönast och finast om det inte är helt mörkt.
Kommande dagar växer små skott fram mer och mer. Godast är smörgåskrasse när de klipps från underlaget i en höjd av bara några centimeter. Fortsätt att vattna på fatet så att skotten aldrig saknar vatten.
Smaken är frisk och intensiv, lite pepprig men inte stark. I vår familj har också de mindre barnen ätit med stor behållning och gör så så fortfarande.
Läs mer: Odla skott och små blad av koriander

Smörgåskrasse är så gott att äta på knäckebröd med ost eller som grön topping på sallader och maträtter.

Skotten behöver inte särskilt mycket ljus när de växer, men blir helt klart grönast och finast om de står vid ett fönster.
Läs mer: Babyspenat - odla själv hemma
Efter att krassen klippts ner växer den inte upp igen. Därför är det perfekt att starta nya sådder med jämna mellanrum. Då finns det fräscha skott att klippa för jämnan. I ett litet hushåll räcker det att så en liten assiett med skott, men i en större familj är det perfekt med en mer tilltagen sådd.
Låt helst inte skotten bli så stora att de sätter flera bladpar. Smaken förändras drastiskt och blir mer gräsklik och osmakling ju större skotten blir. De är allra godast när de är späda. Smörgåskrasse är bäst att äta när den är helt färsk. Tillagad blir den inte god alls, den förlorar sin smak och är inte alls lika fin.
/Sara Bäckmo