Odla slarvigt då och då eller alltid noga?
Med jämna mellanrum hör jag att min odling lite väl slarvig och att jag tar lite lätt på odlingens ädla konst. Men visst måste det väl vara möjligt för alla att odla, även om man inte till punkt och pricka kan hålla sig till regelboken? Hur odlar du?
Ibland får jag höra att jag är för slarvig i mitt sätt att odla, att det liksom inte är bra att ett så oförsiktigt odlande får så stor spridning. Jag vet att en del tycker att jag förenklar för mycket och kanske inte är fullt så respektfull mot själva odlingen som sådan. Men så är min odling inte belagd med några särskilda krav om varken skördemässiga eller ekonomiska resultat. Jag odlar för full kraft efter förmåga, lust och ork - precis som de flesta andra hobbyodlare - och har behövt anpassa min odling efter vad jag klarar av i kombination med familj och jobb.
Utifrån resultatet, alltså att jag ge min familj hemodlade grönsaker varje dag – året runt, tycker jag att jag är en rätt bra odlare faktiskt. Jag har blivit det. Fastän vissa moment kanske upplevs som slarviga eller att ordningen i odlingen stundom är bedrövlig.
Jag tycker det är toppen att så många läser om min odling och får veta att det finns fler sätt att göra saker och ting på än gängse. Om jag ska sticka ut hakan lite tror jag att en del blir provocerade av mitt sätt att odla eftersom jag uppenbart får rätt bra resultat i trädgården utan att jobba ihjäl mig, jag är dessutom nästan alltid glad. Ta bara min jordanalys som exempel; jag har bästa möjliga jorden bara genom att odla i trädgårdsskräp - inga köpta dunderprodukter eller djurgödsel. Jag håller inte med om att man på något vis är en bättre odlare om man anstränger sig mer och sliter hårdare. Varje trädgård och ambition kräver sin egen insats och förhoppningsvis kan varje odlare känna sig fri att välja själv hur de ska formas.
Vi har ju många gånger också olika önskemål om hur skörden ska se ut, vilket gör att vi måste jobba på olika sätt. Medan en odlare önskar sig fullvuxna och perfekta pak choi så nöjer sig en annan med att kunna plocka små enstaka blad från plantor sent på säsongen. Det går ju inte att säga att någon är en bättre odlare utifrån det. Huvudsaken är att vi odlar, tycker jag. Och jag kan intyga att en stökig trädgård med inte alltid så välvårdade plantor ändå ger väldigt god mat!
Noga eller förenklat?
Ja, hur ska man tänka när det gäller till exempel sådden, det får jag en del frågor om. Måste man vara jättenoga eller går det att förenkla? Den som följer de flesta instruktioner på fröpåsar sår antagligen ganska prydligt. Det är lättast så. Efterhand som jag odlat min plätt ser jag att odlingen kan förenklas väldigt genom att variera sätten att så. Just nu är vi till exempel mitt i hösten och då sår jag så enkelt att det antagligen skulle kunna beskrivas som slarvigt; jag slänger mer eller mindre ut fröerna på jorden och krafsar ner. Det kallas för bredsådd.
Vissa tider på året sår jag oerhört prydligt och är mer noga, som när jag odlar i pluggbrätten för att senare sätta ut eller sår vintermorötter och andra rotsaker direkt i landet. Vissa fröpåsar innehåller ju mindre mängder frön som jag behöver så med jämnare avstånd för att odlingen ska bli bra, som svartrötter och haverrötter till exempel.
Men de sådderna är ändå ganska o-noga när det kommer till radavstånd och framförallt sådjup. Jag sitter aldrig med en liten måttsticka och mäter upp att fröerna hamnar på det djup som står på fröpåsen. Däremot försöker jag hålla koll på att små fröer sås grunt, ibland utan att ens täckas av jord, och stora fröer åker ner djupare i jorden.
Läs mer: Så grönsaker på sommaren
Enkel bredsådd:
- spenat
- dill
- sallat
- sommarmorot
- vintersallat
- blandade småblad
- blandade kålfrön
Noga sådd i rader:
- vintermorötter
- svartrot
- haverrot
- rödbetor
- mangold
- sättlök
En viktig sak att veta om för den som sår genom att sprida ut fröerna över jorden, är att det är stört omöjligt att rensa ogräs i en sådan sådd. Våtarv är ett ogräs som växer snabbare än de flesta grönsaker och som lätt tar över en odlingsplats om den inte rensas bort. En bredsådd kan drunkna helt i ogräs om det vill sig illa.
Håll därför koll på vilka odlingsplatser i din trädgård som har till exempel våtarv. På dessa platser är det lättare att så i rader, breda eller smala, där ogräset lätt kan rensas bort mellan raderna.
Om det växer mycket ogräs runt ömtåligare grödor är det risk att grönsakerna inte får tillräckligt med sol, näring och vatten eftersom ogräset snor åt sig godsakerna.
Läs mer: Quick-fix för ogräsdrabbade
Andra saker att tänka eller inte tänka på
Förutom själva sådden finns det ju en mängd andra saker i odlingen som kan upplevas som slarviga eller mindre noga genomförda. Som att inte skola om sina plantor i rätt tid, så vid "fel" tidpunkt på året, odla utan rätt mängd ljus under mörka årstiden, inte vänja plantorna vid utomhusklimat enligt rekommendationer och så vidare. Jag menar, odling är verkligen en djungel av saker att tänka på – för den som vill.
Många gånger tycker jag att odlingen blir tillräckligt bra då jag förenklar, även om det så att säga är inbyggt i den enklare modellen att jag också förlorar en del plantor. Och det kan nog upplevas som slarvigt, att till exempel kasta ett gäng tomatplantor som jag inte mäktade med att ta hand om på rätt sätt eller att flera kålplantor inte gav full skörd för att de fick klippas ner på grund av larvangrepp när jag struntade i att lägga på nät över kålen. Såna saker.
Man måste prova sig fram! Våga experimentera! Hämta inspiration från många håll! Och vara ödmjuk också inför att det faktiskt inte alltid är en själv det är fel på när det går åt skogen. Jag har till exempel gjort enligt konstens alla regler med min majs i år. Jag gjorde sådd och utplantering på kanonbra sätt och valde trädgårdens bästa ställe. Men det blev den torraste sommaren i mannaminne och istället för hundra majskolvar har jag bara skördat två. Så blev det med det. I gengäld har jag två frysboxar fulla med tomater eftersom det växte bra den här sommaren. Och det är jag jätteglad för!
Önskar jag någon gång att min odling var mer noga genomförd? Egentligen inte. Jag har ju anpassat odlingen efter mitt liv som det är nu och förväntningarna är därefter. Jag pratade i helgen med min syster om det. Hur våra respektive odlingar just nu är enkla. Det ska vara enkelt att skörda snabbt och enkelt att så och plantera snabbt, för att vi helt enkelt inte har så mycket tid när barnen är små. Om jag ville ha det mer ordnat skulle jag inte kunna ha en så stor odling och jag skulle inte kunna odla så många grödor. Då kanske jag bara hade en mindre odling i mer ordnat skick. Men jag skulle sannolikt inte vara varken en bättre eller gladare odlare för det.
Jag tycker ju att min odling just nu är mer eller mindre perfekt. Jag har gjort den perfekt. Den ger familjen mat, den är jätterolig att jobba med och jag känner mig som en suverän Sara när jag är i trädgården. Vad mer kan jag begära!?!
/Sara Bäckmo
03. oktober 2018