Stäng menyn

Odla mycket grönsaker på liten yta

Idag vill jag visa dig lite av min lilla grönsaksodling på berget. Smått är ledordet. Men trots den begränsade ytan har jag ändå klämt in drygt trettio slags grönsaker.

Lilla köksträdgården

I början av augusti frodas det ordentligt i min lilla köksträdgård på berget. Sol, regn och värme har fått grönsakerna att explodera i växtkraft. Foto: Ida Sjöö.

 

Idag vill jag visa dig min lilla grönsaksodling på berget i Kalvsvik. Det här är min trädgård kring frustugan. Mitt extraprojekt. Mitt nöje. Mitt skyltfönster. Min lilla oas. Det är tre år sedan jag tog över hus och tomt och odlingen har vuxit fram bit för bit, med några nya bäddar varje år. Om du vill leta dig tillbaka till starten och se hur trädgården utvecklats de här åren kan du se videos om hur trädgården växer fram, i spellistan Berghem på YouTube. Eller i en serie blogginlägg från första året.

 

 

Liten grönsaksodling

Jag har märkt under de år jag skrivit om trädgård att en del har svårt att ta till sig tips och inspiration från en större odling. Om man inte direkt kan placera det man läser om i sin egen kontext, är det svårt att se hur man har nytta av informationen. Med andra ord, det kan vara svårt att relatera till en större odling, om man själv har en liten. I år ville jag ändra på det och göra det mesta möjliga av en liten begränsad yta. Med förhoppning att den här lilla odlingen ska väcka lust och längtan hos dig som har en liten tomt. Det går att göra massor också på en liten yta!

Du kan följa grönsaksodlingen på berget 2021 i en serie videos som jag gjort för min engelska YouTube-kanal:

 

Min lilla grönsaksodling - planen
Min lilla grönsaksodling - vår

 

En famn med zucchini

Nämen se! Så mycket härlig squash en kan skörda på sommaren i den lilla odlingen. Foto: Ida Sjöö.

 

Upphöjda bäddar med olika grönsaker i

Eftersom jag inte odlar några blommor alls här - bara grönsaker - så är det väldigt grönt. Foto: Ida Sjöö.

 

Min odling i år

2021 består grönsaksodlingen på berget av totalt nio odlingsplatser, så kallade bäddar. Sex av dem ligger på rad bredvid varandra, de gjordes en i månaden under första halvan av 2020. De är gjorda på otroligt enkla sätt, mestadels med papper på marken och någon typ av material ovanpå; jord, kompost, växtdelar, ensilage och så vidare. Två av bäddarna består av vardera två pallkragar. Jag gillar inte alls att odla i pallkragar egentligen (det är lättare att lyckas bra utan pallkragar) men ville ha dem med eftersom det är så vanligt att odlare använder dem. Pallkrageodlingen kan du se hur jag byggt upp i en serie på YouTube, använd länk nedan för att se.

 

Se mer: Pallkragar del 2 - Att anlägga

 

Basilika i pallkrage

I en pallkrage växer frodig basilika. Foto: Ida Sjöö.

 

Dill och morötter i pallkrage

I en annan pallkrage samsas persilja med morötter, sallat och lite annat. Foto: Ida Sjöö.

 

De tre kvarvarande bäddarna ligger i en slänt i trädgården. En bädd fanns då säsongen startade, de två övriga gjorde jag sent i våras. Den ena är riktigt provisorisk, med komposterbar markduk och gräsklipp ovanpå. Men det växer förvånande bra trots det enkla upplägget!

 

33 sorters grönsaker

Fram till slutet av juli har jag odlat en lång rad olika grönsaker, men ganska få plantor av varje sort. Jag vill lyfta fram variationen en liten yta kan ge. Dessutom vill jag visa hur en liten yta kan användas under lång säsong för att skörda en stor mix av mat nästan hela året.

Här är grönsakerna jag hittills skördat eller sått/planterat i landen:

 • vintersallat (övervintrad från 2020)
 • spenat (tidig vårsådd)
 • salladslök
 • morot
 • palsternacka
 • mangold
 • purjolök
 • paprika
 • vitlök (flyttad hit från annan plats på våren)
 • svartkål
 • grönkål
 • brokali
 • purpurkål
 • vitkål
 • blomkål
 • spetskål
 • savoykål
 • trädgårdsportulak
 • basilika
 • gulbetor
 • fänkål
 • sockerärter
 • sallat
 • persilja
 • dill
 • squash
 • brytbönor
 • melon
 • tomat
 • physalis
 • nakenfröpumpa
 • majs
 • gurka

 

Nu i slutet av sommaren har jag redan sått nya grönsaker, för senare skörd: kinesisk salladskål, rädisor och dill. Mer är på väg från försådder, att planteras ut när annat har skördats.

 

Sara tar tjuvskott på tomater

Tomaterna växer fint i mina tre bäddar upp för slänten. Foto: Ida Sjöö.

 

Tomater som börjar mogna

De första tomaterna är klara att skörda. I år är tomaterna på friland färdiga innan tomaterna i växthus... Foto: Ida Sjöö.

Sara i sin köksträdgård på Berghem

Tomaterna är uppbundna längs enkla bambupinnar. Foto: Ida Sjöö.

 

Bäddar med tomater

Innan var den här slänten mest en trist påminnelse om allt gräs jag inte hinner klippa. Nu växer här grönsaker! Foto: Ida Sjöö.

Sara vid sina upphöjda bäddar

Det är en blandad kompott av tomater jag odlar, mestadels sorter som kan lagras inomhus under vintern. Foto: Ida Sjöö.

 

Tips för en liten odling

Om du inte har plats eller tid eller ork att odla stort, är det ändå guld värt att ha en liten odling. Det ger så mycket glädje och dessutom gott till måltiderna. Jag bor inte vid min lilla trädgård, men varje dag då jag är i stugan och skriver (jag har mitt kontor här) så skördar jag till maten. Och jag tar förstås med mig hem det som jag inte kan äta upp.

Det finns några bra saker att tänka på om du vill odla smått:

 • grunden är att ha väl gödslad jord, som klarar att driva fram mycket grönsaker
 • gödsla helst varje gång du byter gröda på odlingsplatsen
 • om du gödslar bra kan du odla tätt, eftersom näringen räcker till fler plantor
 • tänk på vattningen, särskilt pallkragar och upphöjda odlingsplatser kan vara svåra att vattna tillräckligt
 • försök att odla många sorter så du får njuta av en stor variation
 • odla gärna på höjden, då nyttjar du platsen optimalt
 • så och plantera grönsaker med några veckors intervaller, så snart du skördat en yta sätter du ut något nytt

Min odling har haft mycket stor nytta av att täckodlas till stor del, alltså att marken är täckt av olika typer av organiska material. Det håller fukten väl under växtsäsongen och ser till att växterna får näring. Därtill har jag ett automatiskt bevattningssystem som vattnar lite varje dag.

 

Lokförare bergfälts jätteärt

Sockerärterna sjunger på sista versen nu, men har lite kvar att ge. Detta är lokförare Bergfeldts jätteärt, med enorma ärtskidor. Foto: Ida Sjöö.

 

Stor zucchini i upphöjd bädd

Här odlar jag min favoritsort av squash 'Costata Romanesco', den är ljus som liten men mörknar som stor. Foto: Ida Sjöö.

 

Grönkål i kompostbädd

En grönkålsplanta får jag plats med i en mixad kålbädd. Foto: Ida Sjöö.

 

En grön paprika

Paprikor är kul att odla på friland, men i år odlar jag färre än vanligt eftersom sådden gick åt pipan i vintras. Foto: Ida Sjöö.

 

Den lilla köksträdgården ser betydligt större ut på bild än vad den är i verkligheten. Under sommaren har många följare stannat till och kikat och det är inte helt ovanligt att jag hör att "Åh, det är mycket mindre i verkligheten.". Det är precis så det är! Men ändå blir det massor att skörda, med start tidig vår och förhoppningsvis blir sista skörden gjord sen höst eller till och med på vintern. Det vore väl nåt!

Lycka till med din odling!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

 

05. augusti 2021