Stäng menyn

Odla liten fänkål inomhus

Knölfänkål är lätt att odla inomhus för skörd av späda plantor till sallad och smörgås. Se min odling av fänkål här och få tips om hur du kan odla likadan hemma.

Fänkål att skörda

Ett litet fat med prima fänkål till mina smörgåsar, hepp! Foto: Ida Sjöö.

 

Till dig som vill ha en ovanlig men lättodlad grönsak att skörda inomhus tipsar jag om knölfänkål. Perfekt att starta säsongen med om du har växtbelysning till dina sådder. Den tar inte stor plats att odla inne, men ger en fin smakupplevelse som är värd den minimala arbetsinsatsen.

 

Tips: Köp plantor av fänkål i Skillnadens webbutik

 

Knölfänkål är en läcker grönsak som odlas utomhus på sommaren. Växten får en uppsvälld bas med lustigt utseende och smak av mild lakrits. Blasten liknar dill. Knölfänkål är känd som en allmänt kinkig grönsak att odla. Ibland blir den bra, typ så som den ser ut i affären, men lika ofta sätter den sig på tvären och presterar sämre. Det gör den kul att odla! Plantorna vill ha lagom av det mesta och gillar dessvärre inte att sås i kall jord. Om något avviker svarar plantorna med att inte alls bilda den efterlängtade knölen utan istället gå i blom.

 

Jag odlar gärna fänkål inomhus på vintern för att ha en annorlunda grönsak till goda smörgåsar. Här är fänkål till knäckebröd med böcklingpastej. Mums! Foto: Ida Sjöö.

 

Odla fänkål inne

Inomhus kan vi inte odla fänkål till så stora plantor som ute, men väl till pyttesmå primörer som kan användas på smörgås, i sallader och som dekoration. Precis som för många andra växter gäller att riktigt små växter ofta är de mest delikata. Några veckor efter sådd ger ett fat fänkål lyxig skörd av grönt som inte går att köpa i affären. Hela växten kan ätas.

 

Gör så här: 

  • fyll ett djupare fat eller en mindre kruka med planteringsjord
  • vattna
  • strössla ut fröerna på jorden, ej för tätt
  • täck fröerna med jord
  • lägg gärna en bit plast över jorden så att fukten behålls under tiden fröerna gror
  • låt sådden stå i rumstemperatur
  • när sådden grott ska fänkålen växa vidare under växtbelysning som är tänd 12-16 timmar/dygn

 

Svårare än så är det inte. Eftersom knölfänkålen inte ska växa och bli större än en munsbit behöver vi inte tänka på något särskilt annat än att få ner fröerna i jorden. Grobarheten är ofta bra och växterna har fin fart.

 

Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning

 

Sara skördar fänkål

Jag klipper av fänkålen strax ovanför jorden. Foto: Ida Sjöö.

Fänkål att odla inomhus

Den nedre delen av växten är krispig och smakar milt av lakrits. Foto: Ida Sjöö.

 

Skörda fänkål inne

Alla växter som odlas inomhus kommer förr eller senare till en punkt där de börjar växa lite sämre och tydligt visar att de är missnöjda med förutsättningarna. De behöver skolas om och få större krukor, mer jord, mer näring, mer fukt. Helt naturligt. Bäst är att äta upp fänkålen innan dess, för att slippa arbetet med att plantera om. Dessutom tar växter som skolats om mycket mer plats och det finurliga med att odla smått inomhus är just att det är så platseffektivt.

Vanligtvis behöver knölfänkål ingen gödsel under tiden mellan sådd-skörd. Allt växten behöver finns i jorden, under förutsättning att jorden är av bra kvalitet. Det tar ungefär sex veckor från sådd till skörd av liten fänkål inomhus.

Skörda genom att klippa av växten längst upp på den lilla stjälk-delen ovan jord, precis där stjälken delar sig och bildar grunden till den lilla knölen.

Fänkålen håller sig fint i en påse med fukt i kylen. Om de behöver piffas till kan en liten del av stjälken skäras bort, innan växten sätts i en mugg med vatten.

 

Läs mer: Tips på 10 grönsaker att odla inomhus

 

Fröpåse med fänkål

Det finns flera sorter av knölfänkål, ibland kallas den också för sötfänkål. 'Finale' är en bra sort som ger bra plantor också till utomhusodling. Foto: Ida Sjöö.

 

Att odla smörgåsgrönsaker inomhus på vintern är verkligen kul. Och gott! Foto: Ida Sjöö.

 

Fänkålen kan ätas som en grönsak, precis som den är, både stjälken och bladverket. Den kan ätas på smörgås och passar kanonfint till köttpålägg med sin milda fina smak av lakrits. Den kan också hackas och användas i dressing och sallader. Om det blir något över kan det frysas in och användas till grönsakssalt, fisksoppor och kryddblandningar.

 

Tips: Köp kryddväxter och grönsaker att odla inomhus

 

Knölfänkål (alltså samma typ av växt som ovan) som odlas i trädgården sår vi mycket senare på våren. De plantorna ska inte växa i kylig jord, då är risken stor att de inte bildar den fina stora knölen. Därför väntar vi med sådd till tidigast april-maj.

Lycka till med att odla din nya smörgåsgrönsak!
/Sara Bäckmo

 

27. december 2023