Stäng menyn

Odla kinesisk gräslök

Med så många goda delar är den kinesiska gräslöken en fantastisk växt att ha i köksträdgården. Jag har lyckats odla dem stora och älskar att använda löken i matlagningen.

Stjälkar av kinesisk gräslök på en skärbräda.

Så här ser kinesisk gräslök ut efter skörd. Stjälkarna är ungefär som mitt lillfinger i storlek.

 

Alla typer av perenna löksorter är intressanta. De ger ofta skörd mycket tidigt, innan den gula löken hunnit bli färdigt. Jag har inte ett jättestort utbud av perenn lök själv, men här finns nog en sex-sju sorter i alla fall. Jag har ju några år på mig att utöka samlingen. Gräslök finns ju i de flesta trädgårdar, en tuva eller fler, som slaviskt används till midsommarsillen.

 

Platta blad

Det finns en löksort som heter kinesisk gräslök. Vi tycker väldigt mycket om den! När du beställer fröer inför nästa år, eller kanske till och med inför en vintersådd, tycker jag att du ska fundera på att så den kinesiska gräslöken.

Löken växer precis som gräslök men har platta och grövre blad än gräslöken. Tänk dig en tuva fullvuxen och kraftig kvickrot, ungefär så ser bladen ut. Faktum är att jag efter en omplantering vårdade just en kvickrot ömt bland plantorna av kinesisk gräslök härom året - de är så lika i utseendet! I klippet nedan kan du se mer noga hur plantorna ser ut och få tips om hur jag delar dem.

 

 

Mer vitlök

Smaken påminner om gräslök men drar mer åt vitlök. Jag tycker det finns likheter med kajplöken. Den är otroligt användbar i matlagningen! Eftersom vi hela tiden försöker använda lök i säsong i maten och då inte alltid har egenodlad lagrad lök sent på våren, så är de perenna löksorterna extra värdefulla. Kinesisk gräslök går utmärkt att använda i all typ av matlagning.

 

Kraftiga av delning

Min erfarenhet är att plantorna mår bra av att delas och omplanteras. I fin jord, gärna täckodlad, blir plantorna riktigt kraftiga. På bilden nedan har jag skördat lökar som är nånstans mellan min lillfingers och ringfingers tjocklek. De är alltså som små purjolökar och alldeles, alldeles underbara att fräsa hastigt i olja och vitlök, eller använda i omelett, soppor och allt annat läckert vi äter på vårkanten.

 

Plantor av kinesisk gräslök i en odlingslåda.

Små plantor av kinesisk gräslök växer snabbt till större tuvor och kan delas då.

 

En vit blomma av kinesisk gräslök.

De vackra sensommarblommorna ger fin smak i sallader och på smörgåsar.

 

Många frön i samma kruka

Sådden är enkel, precis som gräslök. Jag är noga med att så fröerna i tuvor och alltså inte ett och ett i en bytta. Tänk dig gräslökens tuva, strössla ut en rejäl portion fröer i en kruka. Vid omplanteringen är det lätt att sära den nya tuvan och dela upp den i till exempel fyra mindre.

Kinesisk gräslök sägs vara känsligare för kyla än den vanliga gräslöken. Mina plantor har överlevt vintern i zon 3 sedan 2012 så det är nog väldigt olika beroende på var i landet den odlas. Men det är ju en lätt sak att alltid så ny kinesisk gräslök på vårkanten för att ha fräscha plantor om någon skulle dukat under.

 

 

Ät mer än bara bladen

Och ja, just det! Blommorna och knopparna och halvmogna frökapslar. Ätliga! Supergoda! Använd i sallader, på smörgås eller vad som. I år har jag låtit några stänglar fröa av sig för att ta egna fröer till nästa år när jag tänkt utöka planteringen.

Hoppas du blivit inspirerad att prova en ny lök!
/Sara Bäckmo

03. november 2016