Odla kinesisk gräslök
Med så många goda delar är den kinesiska gräslöken en fantastisk växt att ha i köksträdgården. Jag har lyckats odla dem stora och älskar att använda löken i matlagningen.
Alla typer av perenna löksorter är intressanta. De ger ofta skörd mycket tidigt, innan den gula löken hunnit bli färdigt. Jag har inte ett jättestort utbud av perenn lök själv, men här finns nog en sex-sju sorter i alla fall. Jag har ju några år på mig att utöka samlingen. Gräslök finns ju i de flesta trädgårdar, en tuva eller fler, som slaviskt används till midsommarsillen.
Platta blad
Det finns en löksort som heter kinesisk gräslök. Vi tycker väldigt mycket om den! När du beställer fröer inför nästa år, eller kanske till och med inför en vintersådd, tycker jag att du ska fundera på att så den kinesiska gräslöken.
Löken växer precis som gräslök men har platta och grövre blad än gräslöken. Tänk dig en tuva fullvuxen och kraftig kvickrot, ungefär så ser bladen ut. Faktum är att jag efter en omplantering vårdade just en kvickrot ömt bland plantorna av kinesisk gräslök härom året - de är så lika i utseendet! I klippet nedan kan du se mer noga hur plantorna ser ut och få tips om hur jag delar dem.
Mer vitlök
Smaken påminner om gräslök men drar mer åt vitlök. Jag tycker det finns likheter med kajplöken. Den är otroligt användbar i matlagningen! Eftersom vi hela tiden försöker använda lök i säsong i maten och då inte alltid har egenodlad lagrad lök sent på våren, så är de perenna löksorterna extra värdefulla. Kinesisk gräslök går utmärkt att använda i all typ av matlagning.
Kraftiga av delning
Min erfarenhet är att plantorna mår bra av att delas och omplanteras. I fin jord, gärna täckodlad, blir plantorna riktigt kraftiga. På bilden nedan har jag skördat lökar som är nånstans mellan min lillfingers och ringfingers tjocklek. De är alltså som små purjolökar och alldeles, alldeles underbara att fräsa hastigt i olja och vitlök, eller använda i omelett, soppor och allt annat läckert vi äter på vårkanten.
Många frön i samma kruka
Sådden är enkel, precis som gräslök. Jag är noga med att så fröerna i tuvor och alltså inte ett och ett i en bytta. Tänk dig gräslökens tuva, strössla ut en rejäl portion fröer i en kruka. Vid omplanteringen är det lätt att sära den nya tuvan och dela upp den i till exempel fyra mindre.
Kinesisk gräslök sägs vara känsligare för kyla än den vanliga gräslöken. Mina plantor har överlevt vintern i zon 3 sedan 2012 så det är nog väldigt olika beroende på var i landet den odlas. Men det är ju en lätt sak att alltid så ny kinesisk gräslök på vårkanten för att ha fräscha plantor om någon skulle dukat under.
Ät mer än bara bladen
Och ja, just det! Blommorna och knopparna och halvmogna frökapslar. Ätliga! Supergoda! Använd i sallader, på smörgås eller vad som. I år har jag låtit några stänglar fröa av sig för att ta egna fröer till nästa år när jag tänkt utöka planteringen.
Hoppas du blivit inspirerad att prova en ny lök!
/Sara Bäckmo