Stäng menyn

Odla jordgubbar - Fem bra tips

Jordgubbar är kanske det somrigaste bäret av dem alla. Ett bra år kan några få plantor i trädgården ge stor skörd. Här får du mina bästa jordgubbstips.

En röd jordgubbe på en planta.

Årets första jordgubbar mognar veckan innan midsommar. Dessa plantor har kostat mig noll kronor - jag har förökat dem själv från revor.

 

Nu mognar de första jordgubbarna i min trädgård. Om inga tvåbenta jordgubbstjuvar hittar skatten kan vi alltså se fram emot åtminstone några egenodlade gubbar till midsommar. Lycka! Få saker är mer traditionellt somriga i en ätbar trädgård som just jordgubbar och därför vill jag skicka med tre användbara tips till dig som funderar på att odla dem, eller förbättra en odling du redan har.

 

Läs mer: Så jordgubbar från frö

 

Bäst skörd år 2-3

Det första viktiga att veta om jordgubbar är att plantorna visserligen återkommer under några år, men att skörden från en och samma planta är som bäst år två och tre. Det vill säga, köper du plantor i år så kommer de att ge bäst skörd nästa och nästnästa år. Därefter försämras skörden. Plantorna behöver bytas ut vart fjärde år. Om du vill börja odla jordgubbar är det alltså bäst att sätta plantor redan i år, trots att du kanske inte har en bästa planen klar. Ner med plantorna i jorden - du kan alltid ändra om och sätta på andra platser sedan. Sannolikt kommer du ändå vilja sätta fler snart. Viktigast är att börja!

 

Sol och fukt

Jordgubbar växer bäst där det är soligt och där jorden hålls fuktig. Täck gärna marken runt jordgubbarna med halm, träflis, löv eller annat så att jorden inte släpper ifrån sig den viktiga fukten. Täckmaterial på jorden gör också att de mogna jordgubbarna inte blir så skitiga.

 

Frodiga gröna jordgubbsplantor.

Dessa jordgubbar växer i min lilla köksträdgård på berget, i full sol och med droppbevattning som ser till att det finns lagom med fukt i jorden.

 

Sprid ut plantorna

Många skadedjur älskar jordgubbar, bland annat sniglar, gråsuggor, myror, möss, sork, fåglar och barn. Om du vill öka chansen för en lyckad jordgubbsodling är det inte dumt att sprida ut plantorna i trädgården. Sannolikheten att alla växtplatser drabbas av samma angrepp är ganska liten. Om du har riktigt stora bekymmer kan du odla jordgubbar i lite större krukor. Jag har till exempel många nya plantor i ett av mina växthus, där hoppas jag på extra tidig skörd i den varma och skyddade miljön.

 

Klipp ner jordgubbar

Efter skörd kan du klippa ner jordgubbsplantorna, alltså att klippa bort bladen. Dessa växer upp igen under sommaren och risken för svampangrepp lär minska på detta sätt. Själv tycker jag mest att det är vansinnigt praktiskt att klippa ner, eftersom jag samtidigt kan passa på att rensa bort revor och se hur plantorna mår.

 

Läs mer: Gör nya jordubbsplantor från revor

 

Nya plantor med revor

Mitt sista tips är att föröka dina jordgubbsplantor varje år, för att alltid ha nya fina plantor att sätta ut i trädgården. När sommarjordgubbarna gett skörd, klipps plantorna ner och jag samlar revor. Dessa sätts i stora pluggbrätten eller enskilda krukor och rotar sig snabb. Jag sätter ut dem på ny växtplats samma höst eller våren därpå. På det viset behöver jag inte köpa så många nya plantor, mest bara när jag hittar en sort jag inte kan låta bli.

 


Jordgubbar kan köpas i de allra flesta trädgårdsbutiker. Ta för vana att läsa på lite om sorten du vill odla, så den passar i din trädgård. Det är roligt att välja några olika sorter, som har olika smak, utseende och tid att mogna. Det finns till exempel sorter som är remonterade, vilket betyder att de blommar om och om igen. Vissa år kan de ge skörd ända till frost på hösten.

 

Läs mer: Odla remonterande jordgubbar

 

Årets första jordgubbe smakar bästa av alla - grattis till alla som får smaska hemodlat den här sommaren!

 

Värt att nämna är också att jordgubbar inte alls kräver att du har en vanlig trädgård att odla dem i. Så länge de har jord, vatten och sol kan de odlas i stora kärl på balkongen, terrassen, i amplar, en trapp eller var det nu finns plats. Om du odlar i krukor på liten yta tycker jag absolut du ska satsa på remonterande sorter, så du kan plocka och njuta under en låg sommar.

Lycka till med din jordgubbsodling!
/Sara Bäckmo

14. juni 2021