Odla grönsaker: Enkla fakta om tio kålsorter
Till dig som vill odla kål för första gången i år har jag satt samman ett inlägg med enkla fakta om tio kålsorter. Här skriver jag kort om hur de olika sorterna växer och vad på plantorna det är vi skördar. Perfekt för dig som är nybörjare.
I min trädgård är kålväxterna trotjänare som odlas varje år med lika stor behållning. De skördas i både stort och smått format och är alltid mycket uppskattade oavsett årstid. Här gör jag en sammanställning av enkla fakta om tio kålsorter som passar att odla i trädgården. Längst ner i inlägget finns länkar till inlägg och artiklar som visar hur du kan odla kål i trädgården.
Du som nybörjare ska absolut prova att ge dig på att odla kål, trots alla jobbiga saker som finns att läsa om kålväxterna. Det gäller att prova och hitta odlingssätt som fungerar för just dig. Kruxet är ju att många insekter och djur tycker om kålen och det kan ta några försök att hitta sätt att skydda kål som gör det värt mödan att odla. Håll ut!
Svartkål
Kallas också för palmkål eftersom den ser ut som en liten palm då den växer i odlingen. Bladen är mörkt gröna och växer på en grov stam som ibland kan nå upp till höften. Bladen är inte så krusiga, mer släta, och har en ganska kraftig bladnerv. Bladnerven brukar man inte äta utan river bort blad-delarna som sitter runtomkring. Svartkål är en typ av grönkål. Det går bra att äta bladen både när de är riktigt små och då de är stora och maffiga. Svartkål odlas som ettåring, det vill säga att den sås och skördas samma år, även om vissa plantor kan övervintra. Växten börjar blomma år två.
Broccoli
I affären ser du bara en mycket liten del av broccoli-växten. Plantan är stor och rik på blad, som växer ut på kraftiga stammar som grenar sig. Toppskott kallas den stora samlingen av blomknoppar som bildas i toppen på plantan. När det är skördat bildas mängder med små sidoskott utefter stammarna. Dessa plockas och äts också. Broccolibladen är också mycket goda och kan ätas som svartkål. Dessutom är stjälken en delikatess, den skalas och innanmätet äts rå eller kokad. Broccoli behöver mycket plats i landet och odlas oftast från frö i en förodling, alltså att plantorna sås i krukor och sedan sätts ut i landet.
Spetskål
Är en så kallad huvudkål, som alltså bildar ett huvud där bladen knyter sig från mitten av plantan och utåt. Huvudet är spetsigt, hur spetsigt beror på vilken sort du väljer. Det finns vanliga vitgröna sorter och röda sorter. Huvudkål har mycket stora blad ytterst på plantan, de kallas för foderblad. Huvudet växer fram i mitten av plantan, omgiven av foderbladen, på en stam som ibland halvligger mot marken. Spetskål skördas oftast då huvudet vuxit och blivit ganska stort, men det kan också skördas försiktigt genom att bladen lirkas av medan huvudet fortfarande sitter kvar på stammen.
Grönkål
Är en kål som odlas för skörd av blad. Bladen kan ha lite olika färg, alltifrån den vanliga gröna färgen, till vit och purpurfärgad. Bladen kan vara nästan släta, flikiga i kanterna och mycket krusiga. De växer längs en kraftig stam. Grönkål kan bli ordentligt hög, men det finns också sorter som inte blir så höga. De flesta sorter tål kyla mycket bra och är därför omtyckt kål att odla för att skörda sent på året. De flesta som odlar grönkål måste skydda plantorna från hungriga djur på vintern.
Blomkål
Precis som med övriga kålväxter så är det endast en liten del av blomkålsplantan du ser i matbutiken när du handlar. Plantorna kan bli mycket stora, med rejäla blad som omger själva blomkålen. Blomkålen växer fram i mitten av plantan, som en rund vit boll inpackad i gröna blad som sluter sig runt huvudet. Det kan vara svårt att odla blomkål med bra resultat hemma, men det är väl värt några försök. Om vädret är väldigt varmt, väldigt kallt, väldigt blött eller väldigt torrt (helt enkelt för mycket av det mesta) är det risk att blomkålen protesterar och går i blom. Då spricker hela huvudet upp och alla de små miljoner knopparna i blomkålen börjar blomma. Precis som de andra kålväxterna är också blomkålens blad goda att äta. Det finns sorter av blomkål som är vita, lila, gula och gröna.
Kålrabbi
Detta är en kul och vacker kålväxt som skiljer sig från övriga. Den har en stor uppsvälld rotklump, som växer ovan jord. Kålrabbin kan vara både grön och lila till det yttre, inuti är den dock kritvit. Plantan ser lustigt ut med vackra och ganska typiska kålblad som växer på stora stjälkar rakt upp från kålrabbins mitt. Kålrabbi växer väldigt fort och sås ofta direkt i landet på våren eller sensommaren. Den kan också förodlas och planteras ut. När man ska äta kålrabbi tar man bort bladen (de kan användas i matlagning och sallad) och skalar klumpen. Det krispiga innanmätet kan ätas färskt, stekt och kokt. Kålrabbi har en mild kålsmak, som blir mildare då plantorna vattnats ordentligt i landet.
Vitkål/rödkål
Dessa vackra kålhuvuden växer fram på ofta stora kålplantor. Huvudkål kan bli en meter i diameter när de växer i landen, minst! Huvudet utvecklas i mitten av plantan. Först består plantan endast av blad, men så småningom under sommaren kan man se att de börjar knyta ihop sig till en liten boll, som blir större och större. De yttre bladen, foderbladen, blir grova och lite fula allteftersom. Det är endast det mjälla huvudet som äts. Det finns många sorter av både vitkål och rödkål. En del växer fort och ger skörd under sommaren, andra växer långsamt och ger skörd under hösten. Vissa sorter är extremt tåliga för kyla och kan stå kvar i landen till vintern.
Broccolo Romanesco
Är en spännande kålsort som växer ungefär som blomkål. Dock blir plantorna mycket kraftigare och kan liksom vitkål bli en meter i diameter. I plantans mitt utvecklas ett stort, ibland till och med mycket stort, huvud som påminner om blomkålens. Broccolo är dock grön och har spetsiga utväxter som ser kul ut. Efter att huvudet är skördat (det kan väga två kilo!!) kan det växa fram mindre små huvuden/skott på plantan som är mycket goda. Precis som broccoli och blomkål är broccolo extra känslig för angrepp av kålfjärilens larver, eftersom larverna är svåra att pilla bort.
Brysselkål
Växer upp till en hög och grov stam med klassiska kålblad på toppen. Efterhand plantan växer brukar de nedersta bladen bli skruttiga och tas då bort, bladen i toppen fortsätter dock att utvecklas. På sensommaren växer det fram pyttesmå kålhuvuden - brysselkål - i varje litet bladfäste som funnits längs den grova kålstocken. Under hösten blir de större. Brysselkål är oftast färdig att skörda sent på säsongen. Ibland välter plantorna i landet och kan behöva stöd. Men de växer ofta fint även om de hamnat på sniskan, så länge rotsystemet står kvar, eller delvis kvar, i jorden.
Savoykål
Detta är en så kallad huvudkål, precis som vitkål, rödkål och spetskål. Den bildar ett runt kålhuvud i mitten av plantan. Savoykål har buckliga blad, till skillnad från de andra typerna. Det finns många olika sorter av savoykål, som har klassiska gröna och mycket buckliga blad, eller mindre buckliga blad som inte är fullt så starkt gröna. Det finns till och med savoykål som har vaniljvita huvuden och foderblad som är matt gröna med lila bladverk. Savoykål är uppskattad för att vara mycket tålig mot kyla. Vissa sorter växer väldigt snabbt och kan ge en tidig skörd, medan andra odlas för att skördas sent på året.
Snabba tips om kål
Kål är roligt att odla! Den är god, användbar och vacker. Som odlare är det lätt att känna stolthet över stora och frodiga kålplantor och att sedan äta sin egen mat innebär stor lycka. Men kål är inte helt lätt att odla. Här är några tips.
- Så fröerna i små krukor (förodla) och driv upp stora plantor som sätts ut i landet sedan.
- Plantera kålen i jord som har gödslats ordentligt.
- Täck med ett nät för att skydda mot kålfjäril och kålmal som lägger ägg. Äggen utvecklas till larver som äter upp kålen.
- Gödsla jorden under växtsäsongen, till exempel genom att täckodla.
Fler odlingstips om kål
Kål från sådd till skörd
Så lyckas jag med kålsådden
Varför blir kålen ranglig?
Odla underbar kål
Nät över kålen ger färre larver
Det finns många sorters kål att välja mellan - något gott för varje odlare. Prova dig fram och se vad du gillar. Stort lycka till!
/Sara Bäckmo