Stäng menyn

Rosta egna pumpakärnor

Rostade pumpakärnor från egenodlade nakenfröpumpor är bland det bästa som finns. Så här gör jag.

Pumpakärnor

Rostade pumpakärnor från egenodlade nakenfröpumpor är bland det bästa som finns. Så här gör jag.

Jag har helt snöat in på pumpor av sorten nakenfrö- eller oljefröpumpor. Det är sorter där kärnorna saknar det hårda skal som annars de flesta pumpor har. Genom att odla nakenfröpumpor, och dessutom många, kan jag skörda och äta egenproducerade pumpakärnor. Det är en riktig lyx.

Kärnorna ovan kommer från de två pumpor av förra årets skörd som lagrades längst. Precis i början av maj började den ena se lite medtagen ut, efter åtta månaders lagring på golvet i vårt arbetsrum, och då slaktade jag de två som fanns kvar.

Just dess kärnor rostades till en maträtt:

Värm ugnen till knappt 150 grader.
Dela pumpan i två och ta ur kärnorna.
Skölj kärnorna i ett durkslag och ta bort kvarblivet fruktkött.
Torka kärnorna mellan två handdukar.
Lägg kärnorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Rör om då och då. Det kan ta upp till en timme att rosta dem riktigt torra, provsmaka emellanåt. Kärnorna "knäpper" då de torkar, det är helt normalt.

Pumpakärnor går också fint att torka i rumstemperatur eller att äta färska. De är ett bra alternativ till andra nötter i till exempel pesto eller liknande.

Nu i början av maj har jag precis sått årets omgång av nakenfröpumpor. Jag väljer en sort som heter 'Olga' som jag fått fina pumpor på flera år tidigare. Enligt fröpåsen ger sorten frukter på 2-4 kilo, men mina snittar på mellan 8-12 kilo då de odlats i varmt läge och klänger på en stenmur. 'Olga' är den enda pumpa jag tänker odla i år. Och jag tänker odla mängder. Förra året hade jag cirka 15 fina nakenfröpumpor som jag tömt på kärnor under höst, vinter och vår. En skatt.

Hemodlade pumpakärnor smakar inte alls som de vi köper i en liten påse i butiken. De är förstås.... mycket godare!
/Sara Bäckmo

06. maj 2015