Stäng menyn

Odla bladgrönsaker i fönstret

Det är gott att blanda fröer i trågen och gärna kombinera en mild bladgrönsak med en pepprig och kanske också en krydda. Det får smaklökarna att haja till vid första tuggan och är så gott!

Jag kommer ihåg min mammas frölåda, en byrålåda under spegeln i hallen. När vi skulle så något gick vi dit och prasslade med påsarna. Men när vi valt något sa hon ofta "nej, de är alldeles för gamla, de kommer nog inte att gro". Min frösamling består också av en mängd påsar med en slatt frön i botten som passerat bäst före-datum. Och av dem odlar jag de läckraste bladen till smörgåsarna.

Av någon anledning har de här små gröna bladen kommit att kallas för det mer internationellt klingande microgreens, eller olika stavningsvarianter på det. Jag kallar dem för bladgrönt. Det handlar ju om pyttesmå blad, ibland bara själva lyxiga nygrodden som inte ens hunnit utveckla fler än de två allra första hjärtbladen. I butikerna nu finns stora fröpåsar med läckra saker och speciella tråg som de ska odlas i. Mitt råd är att se dig om i frösamlingen innan du lägger pengar på de där påsarna.

När jag inventerar fröförrådet sorterar jag ut grönsaksfröer som blivit för gamla och som jag tror kommer att ha låg eller ojämn grobarhet, de är svårare att hantera i trädgårdsodlingen eftersom de är opålitliga. Istället sår jag fröerna i tråg med några dagars eller veckors intervaller på följande sätt:

1. Fyll några centimeter jord i ett lågt tråg, välj inte en liten kruka utan ett mer väl tilltaget tråg.

2. Platta till ytan och strö ut en blandning av fröer med ungefär samma växtsätt och tid att gro tätt över ytan.

3. Lägg på ett tunt lager jord på toppen och vattna.

4. Ställ ljust i fönstret.

 

Fröer ligger i ett matskedsmått.

Blandade fröer som blivit lite för gamla har sorterats ut och är redo att sås.

 

Fröer ligger utspridda över jordytan.

När fröerna strös ut tätt över en jordyta kallas det för att bredså. Det passar jättebra till bladgrönsaker i fönsterodling.

 

En grön matta av bladgrönsaker redo att skördas.


När fröerna grott och vuxit till en tjock grön matta i tråget är det bara att börja klippa och lägga små berg på smörgåsen. Extra gott är det med lite god olja och örtsalt på toppen.

 

Odla fler smörgåsgrönsaker:
Stora tråg med ärtskott
Vitlöksblast i kruka
Smörgåsgrönsaker att odla i vår

 

En knäckemacka med bladgrönsaker.

Gröna blad innehåller mycket nyttigheter och är så mycket godare på smörgåsen än en köpegurka vintertid. Prova får du se!

 

Blad som passar
Många grönsaker är fina att odla som bladgrönt. Till exempel alla kålsorter, rädisor, morötter, kryddor, betor, lök, sallat, smörgåskrasse, blomsterkrasse, ringblomma och annat. Anledningen till att jag försöker välja fröer som gror inom ungefär samma tid är för att det annars är risk att hela tråget fylls av rädisblast innan till exempel morotsblasten hunnit komma upp.

Det är riktigt gott att blanda fröer i de olika trågen och gärna kombinera en mild bladgrönsak med en pepprig och kanske också en krydda. Det får smaklökarna att haja till vid första tuggan och är så gott!

Mattan av bladgrönsaker växer förstås allra finast under extra ljus tidigt på våren men det går lika bra utan extra belysning, också under vintern. Det är ju inte främst för utseendets skull jag odlar de här bladen, det är lika läckert med de spröda stjälkarna och det gör mig ingenting alls att de blir lite långa och rangliga.

Finns barn i familjen som tycker det är mindre gott med peppriga grönsaker är det lätt att göra ett eget tråg till dem med till exempel sallat, kål och ringblomma.
/Sara Bäckmo

 

 

 

15. februari 2016