Stäng menyn

Odla blåbärstry

Stora söta bär som mognar innan jordgubbarna i trädgården. Visst låter det härligt?!? Att odla blåbärstry är enkelt och ger god och vacker skörd tidigt på säsongen. Här berättar jag hur mina plantor sköts.

En klase med avlånga buckliga helt blåa bär.

I klasar på undersidan av grenarna hänger de stora bären. De är vackra och mycket lättplockade.

 

Hurra! Det har gått sex år sedan jag planterade mina försa buskar av blåbärstry och i år ger de första större skörden. De avlånga bären ser festliga ut och den lätt syrliga smaken är ljuvlig tillsammans med de söta jordgubbarna som mognar några meter bort. Det är en konst att få barnen att låta bli bären tills de blivit fullt mogna dock. När de blivit blå i färgen är de fortfarande ordentligt syliga till en början, de behöver sitta några dagar eller till och med upp till två veckor, innan de blivit söta och goda.

Fler tips om skörd kan du se i min nya video om blåbärstry.

 

 

Bra saker med blåbärstry

Anledningen till att jag föll för blåbärstry för några år sedan var att bären mognar så tidigt jämfört med vanliga blåbär. Redan i maj ska vissa sorter kunna mogna. Och banne mig - i år plockade jag första bäret just i maj.

Dessutom har buskarna en stor fördel i att kunna växa i vanlig trädgårdsjord, till skillnad från blåbär som behöver torv för att trivas. Inget knussel med blåbärstryn med andra ord, de växer lätt och villigt i trädgården.

Blåbärstry är också ett bär som är mycket tåligt för kyla och passar därför att odla långt upp i landet med. De sägs vara härdiga till zon 7.

Så har vi det här med nyttigheterna. Bären innehåller mycket C-vitaminer, nästan lika mycket som svarta vinbär. Men vad bättre är, de är ännu rikare på antioxidanter än blåbär! Ett supernyttigt bär med andra ord!

 

Läs mer: Cheesecake med säsongens bär

 

stora blåa bär ligger på en väderbiten planka.

Medan skogens blåbär är små är blåbärstryn otroligt stora. De påminner odon i smak, men är ändå lite mer åt blåbärshållet.

 

 

En vaniljvit blomma på nästan bar kvist.

Så här ser blåbärstry ut när den blommar i april i odlingszon 3, Sverige.

 

Att plantera blåbärstry

Se till att köpa flera sorter om du vill odla blåbärstry. De pollinerar varandra och bäst blir alltså skörden om det växer flera sorter tillsammans.

Planteringen är väldigt enkel. Mina buskar växer i soligt läge, vilket sägs vara det bästa. De kan växa för sig eller som en häck, men tänk på att inte sätta buskarna allt för långt ifrån varandra. Insekterna måste hitta mellan blommorna. Vissa sorter av blåbärstry blir väldigt stora, så tänk på avståndet redan vid planteringen. Gräv en grop, vattna, sätt ner plantan på samma djup som i krukan, putta tillbaka jorden och sedan är det klart.

När jag planterar bärbuskar brukar jag klippa ner yviga plantor. På så vis har inte rötterna en så omfångsrik planta att försörja med vatten och näring den första tiden, det tycker jag ger fin och snabb etabering.

Om du har en torr sommar kan det också vara bra att täcka jorden med organiskt material så att inte värdefullt vatten dunstar. Se gärna ett jättebra tips om bevattning av nyplanterade buskar och träd här.

 

 

Tidig blomning

Det är knappt man tror att det är sant när blåbärstryn blommar från nästan bar kvist i april. Jag brukar reagera när jag hör insekterna surra från buskarna och då hittar jag de vaniljgula blommorna. Det är magiskt. Bara en kort tid efter att blommorna gjort sitt finns små gröna bär på buskarna. De växer otroligt fort och i juni är skörden i full gång. Vissa sorter ger skörd senare i juli.

Tänk på att bären blir blå fort, redan i maj vissa år, men fortfarande behöver en tid på sig innan de utvecklat sin söta fina smak. Låt dem sitta kvar på buskarna i 7-10 dagar så märks stor skillnad i sötman.

Bären ska vara mörkt blå i färgen. Ett år fick jag rosa bär på en buske. Varning, varning. Om bären är rosa har du fått fel buske med dig från plantskolan. Blåtry är en annan buske, som är giftig. Buskarna jag köpte ett år kom från en odlare som verkade ha blandat ihop sticklingar. Säkert är det fler än jag som fått fel buskar. Sorten var 'Eisbär'.

 

Bild på gröna buskar i midjehöjd med huset som bakgrund.

Så här ser sorten Anja ut som fullvuxen buske. Den har ett lågt växtsätt och grenar som ligger längs marken. Hela busken är väldigt fin och sorten är en av de vanligaste i svenska trädgårdsbutiker.

 

En överfylld keramikskål med blåbärstry.

Bären är mycket goda att äta färska, men kan också användas till sylt och bakverk. De går fint att förvara i kylen en tid och kan frysas med bra resultat.

 

Många sorters blåbärstry

Det finns många olika sorter av blåbärstry att välja mellan. Den sort som ger skörd på bilderna i det här inlägget är 'Anja', med stora och lite rundade bär med söt smak. Just den sorten sägs inte ge så stor skörd som många andra buskar. Nästa år hoppas jag kunna jämföra lite mer då jag har fler större buskar av andra sorter.

De flesta övriga sorter jag har kommer från Blomqvist plantskola i Finland, som brukar sälja kul ätbara växter på vissa trädgårdsmässor. De skickar också plantor till Sverige.

Själv har jag flera sorter. Dessvärre har jag köpt några nya sedan listan gjordes och de sorterna har jag tappat namnet på.

 

  • Borealis (Kanada)
  • Honeybee (Kanada)
  • Docz Velikan
  • Strezhevchanka
  • Jugana
  • Anja
  • Blue Rock

 

Fler av er undrar om det är några sorter som inte varit goda. Kalinka gav förskräckligt sura, närmast bittra bär, och den busken har jag grävt bort. Eisbär har jag också tagit bort, men den hann aldrig ge några bär trots flera år på växtplatsen. En av Eisbär-buskarna var en korsning som blivit fel och dessvärre giftig och jag gissar att övriga buskar av samma sort hade någon defekt också. Jag har inte kunnat läsa mig fram till att dessa bägge sorter skulle ge sämre bär, eller att någon annan fått oätliga bär, så något har uppenbart inte blivit som det skulle.

Blåbärstry heter också honungsbär på svenska. På engelska heter de honeyberry och haskap berry, om du vill googla eller leta efter videos på YouTube.
/Sara Bäckmo

 

17. juni 2018